Голова Нацбанку вважає за доцільне створити окремий суд для захисту прав кредитора

14:54, 28 декабря 2020
Голова НБУ Кирило Шевченко: треба або створювати окрему судову інституцію для захисту прав кредитора, або створювати окрему судову палату.
Голова Нацбанку вважає за доцільне створити окремий суд для захисту прав кредитора
Джерело фото: 112.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Національного банку України Кирило Шевченко вважає, що в Україні необхідно створювати окрему судову інституцію для захисту прав кредитора або створювати окрему судову палату. Про це він заявив в інтерв’ю «Економічній правді».

Зокрема, щодо співпраці з МВФ та роботи місії він зауважив, що «деякі блоки питань ми будемо проговорювати разом».

«Наприклад, антикорупційна політика перебуває за межами мандату Нацбанку. Ми знаємо якісь загальні речі, які обговорюються, але ми не є частиною цієї дискусії. Відповідно, це питання ми можемо коментувати лише у вигляді особистого ставлення.

Для нас продовження антикорупційних реформ – це не просто гасло. Для роботи Нацбанку ця реформа має прикладне значення. Наприклад, захист прав кредитора прямо залежить від роботи судової системи та правоохоронних органів.

Якщо не буде якісно працювати антикорупційна інфраструктура, захист прав кредитора буде дуже важко забезпечити», - зазначив він.

«Маємо зробити так, щоб система не отримувала нові погані кредити. І тут вже питання до інфраструктури, яка знаходиться поза межами Національного банку. Це судова система, правоохоронні органи. Це питання захисту прав кредиторів.

Сьогодні Національний банк і міжнародні партнери, а конкретніше МВФ, розпочали дискусію про те, яку саме інфраструктуру Україна має застосовувати для того, щоб захистити права кредиторів.

У нас кредитний портфель банківської системи – близько трильйона гривень. Умовно кажучи, 40 мільярдів доларів. Мені здається, що така сума вартує того, щоб її захищати. Що ми можемо зробити? Сьогодні в обговоренні є дві ідеї. Це або створювати окрему судову інституцію для захисту прав кредитора, або створювати окрему судову палату.

Це законотворча робота. Національний банк цього створити не може. Це окремий шлях. Для цього потрібна політична воля.

Банки закладають у вартість кредитів ризики потенційних витрат на стягнення застави. Як тільки ми врегульовуємо це питання, то і вартість кредитів знизиться. Кредитор буде впевнений, що він зможе стягнути заставу, а не отримає позови або блокування цього процесу в судах.

Повірте, я дуже довго працював у банківському секторі і я знаю, які механізми застосовуються для того, щоб не віддавати заставу. Там є все, що завгодно. І так звані чорні реєстратори, які працювали свого часу, і нотаріуси такої ж якості. Тобто, є ціла інфраструктура, яка працює проти банківської системи», - підкреслив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва