Готуються зміни у сфері захисту авторських прав

16:34, 28 декабря 2020
Вимоги до акредитованих організацій, що здійснюватимуть колективне управління об’єктами авторського права, підвищать, а перелік способів відтворення осучаснять.
Готуються зміни у сфері захисту авторських прав
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Система збору та розподілу відрахувань на користь правовласників у сфері авторського права стане предметом розгляду парламентарів у наступному році. У Верховній Раді зареєстрований проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 4537), авторства народних депутатів Роксолани Підласи, Сергія Іонушаса, Данила Гетманцева та Микити Потураєва.

Як відомо, в Україні проводиться реформа сфери інтелектуальної власності, одним із напрямків якої є впровадження обов’язкового колективного управління об’єктами авторського права і (або) суміжних прав акредитованими організаціями. Законом України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який був ухвалений у травні 2018 року, об’єкти авторського права поділені на сфери, у кожній з яких шляхом відкритого конкурсу визначається своя уповноважена організація колективного управління (ОКУ).

Основне їх завдання – збір відрахувань та виплати суб’єктам авторського права і суміжних прав компенсації за гіпотетичне відтворення авторського твору або його копіювання у домашніх умовах виключно в особистих цілях без дозволу автора. Законом передбачено, що імпортери та виробники обладнання, де можуть бути відтворені або скопійовані авторські твори, сплачують уповноваженим ОКУ відрахування у вигляді відсотків від вартості обладнання.

Очікуваним результатом реформування, за словами заступника міністра економіки Олександра Романішина, є створення цивілізованого ринку роялті, що забезпечить передумови для виключення країни зі «Списку 301» (Спеціальний щорічний звіт Торгового представництва Сполучених Штатів, у якому вказані торгові партнери США, які не забезпечують належний або ефективний захист прав інтелектуальної власності).

Нині народні депутати вирішили знову звернутися до положень зазначеного закону, щоб зробити їх ще більш сучасними і згармонізованими з європейською практикою збору і розподілу відрахувань.

По-перше, механізм розподілу уповноваженими ОКУ зібраних кошів визнали недосконалим та непрозорим.

Пропонується, щоб ОКУ, які акредитовані на здійснення обов’язкового та розширеного колективного управління, були зобов’язані мати в наявності електронну систему адміністрування та забезпечувати належне її функціонування для прозорої та ефективної взаємодії з правовласниками, користувачами та іншими організаціями колективного управління.

По-друге, проблемним питанням залишається строк сплати відрахувань – імпортер (виробник) зобов’язаний сплатити збір протягом 30 днів з моменту митного оформлення товарів. Таким чином, сплата збору здійснюється не за фактом реалізації товару, що суперечить меті такого збору.

Пропонують, щоб виробники та імпортери сплачували відрахування акредитованій організації колективного управління  протягом 30 календарних днів після реалізації матеріальних носіїв.

По-третє, на сьогоднішній день, на думку авторів законопроекту, не існує загальноєвропейського порядку або методології визначення шкоди, яка, ймовірно, може бути завдана авторам внаслідок репрографічного відтворення примірника твору та його частини (уривку). Репрографічне відтворення  (репродукування) - факсимільне відтворення у будь-якому розмірі (у тому числі збільшеному чи зменшеному) оригіналу письмового чи іншого графічного твору або його примірника шляхом фотокопіювання або іншими подібними способами, крім запису в електронній (у тому числі цифровій), оптичній чи іншій формі, яку зчитує комп'ютер.

Автори законопроекту звернули увагу, що такий спосіб відтворення практично не використовується в епоху цифровізації. Шкода тут є незначною або відсутня взагалі.

Пропонують скасувати цю сферу, на яку поширюється обов’язкове колективне управління.

По-четверте, автори вважають за доцільне прив’язати виплату винагороди за приватне копіювання виключно до вартості матеріальних носіїв, із застосуванням яких можливо здійснити таке відтворення, а не всього обладнання, як було раніше.

Матеріальні носії і розміри відрахувань також набули конкретних визначень:

Назва матеріальних носіїв

Код УКТЗЕД

Максимальний розмір відрахувань

Накопичувач SSD

8471709800

0,12%

Накопичувач HDD (зовнішні та до ПК)

8471705000

0,12%

Карта пам'яті, флеш карта

8523511000

0,12%

 

По-п’яте, пропонують скасувати існуючі пропорції розподілу доходу, отриманих ОКУ за приватне копіювання чи відтворення творів. Зібраний дохід пропонують розподіляти в пропорціях, визначених частиною шостою статті 23 Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»:

Двадцять п’ять відсотків доходу від прав, зібраного акредитованою організацією за приватне копіювання, спрямовуються на розвиток української культури. Порядок і умови перерахування таких грошових коштів до державної установи, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвиткові України, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Решта зібраного акредитованою організацією доходу від прав за приватне копіювання, зазначеного в абзаці першому цієї частини, розподіляється для таких категорій правовласників у рівних частках:

1) особи, що володіють майновими авторськими правами на музичні твори;

2) особи, що володіють майновими авторськими правами на аудіовізуальні твори;

3) автори і виконавці аудіовізуального твору чи їх спадкоємці;

4) особи, що володіють майновими суміжними правами на фонограми (відеограми);

5) виконавці творів, зафіксованих у фонограмах (відеограмах), чи їх спадкоємці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва