В оновлений Цивільний кодекс задумали включити презумпцію невинуватості

16:15, 12 января 2021
В розробленій за підтримки Руслана Стефанчука Концепції оновлення Цивільного кодексу пропонується переглянути один із фундаментальних принципів цивільного права.
В оновлений Цивільний кодекс задумали включити презумпцію невинуватості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як розповідала «Судово-юридична газета» віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук презентував Концепцію оновлення Цивільного кодексу України.

«Автори пропонують проводити суттєві структурні новації, зважаючи на структуру проектів ЦК 1996–2001 років, які включали Книги «Сімейне право» та «Міжнародне приватне право».

Зміст Концепції формувався, зважаючи на беззастережну ліквідацію Господарського Кодексу  України. Скасування цього антиринкового акта визначено передумовою подальших рекодифікаційних робіт. Концепція складається з двох частин: у першій наводяться основні напрями оновлення (рекодифікації) правових масивів, які наразі представлені у шести книгах чинного ЦК України, СК України, кодифікації МПрП; у другій — аналітичні матеріали, що стосуються зазначених кодифікацій», - сказано в Концепции.

«Уточнення сфер, у яких складаються приватноправові відносини, що регулюються цивільним законодавством. Вбачається доцільним вказати на додаткові (крім тих, що згадані, наприклад, у ст. 9 ЦК України) сфери соціальної реальності — підприємництво, корпоративну чи інформаційну сфери тощо, у яких складаються приватноправові за своєю природою відносини, що регулюються цивільним законодавством».

Автори Концепції наголосили на тому, що одним із напрямів оновлення нормативного масиву Книги другої ЦК  є  «об’єктивація презумпції невинуватості».

В Концепції буквально записано таке:

«Доцільним вбачається закріплення презумпції невинуватості на рівні ЦК та встановлення цивільно-правових способів захисту (в т.ч. припинення порушення та компенсація моральної шкоди) за поширення інформації, яка порушує презумпцію невинуватості (за прикладом ст. 91 ФЦК)». Під ФЦК автори розуміють Цивільний кодекс Франції.

Нагадаємо, що традиційно ЦК закріплює презумпцію вини особи, яка вчинила правопорушення. Це означає, що особа вважається винною у завданні шкоди, невиконанні зобов'язання або іншому правопорушенні, оскільки не буде доведено іншого (ст. 614 та ч. 2 ст. 1166 ЦК). 

Раніше  Руслан Стефанчук зареєстрував у Верховній Раді 7 законопроектів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси