Антон Геращенко про ідею позбавлення випускників вишів МВС дипломів юристів: «Це відверта дурість»

14:47, 22 января 2021
Заступник міністра Антон Геращенко розкритикував Концепцію реформування юридичної освіти, яка позбавляє випускників системи вузів МВС права працювати у юридичній сфері.
Антон Геращенко про ідею позбавлення випускників вишів МВС дипломів юристів: «Це відверта дурість»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ряд критиків підготовки юристів у закладах вищої освіти системи Міністерства внутрішніх справ (МВС) просто є лобістами традиційних юридичних вишів, бо виші МВС конкурують на ринку юридичної освіти з ними. Таку думку в коментарі «Судово-юридичній газеті» висловив заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, аналізуючи основні положення Концепції про реформування юридичної освіти, що зараз знаходиться на розгляді у Комітеті з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України.

Зокрема, за його словами, у Концепції передбачено, що заклади системи МВС не матимуть можливості готувати (видавати диплом) юристів.

«Основні претензії критиків до системи юридичної освіти МВС полягають у тому, що система начебто робить випускника підневільним. На їх думку, це шляхом «казарми», «муштри» закладаються певні нахили, через що майбутній співробітник поліції чи слідчий вже з самого початку не готовий бути об’єктивним. Це є відверта неправда та дурість. Дійсно, робота в поліції повністю відмінна, наприклад, від роботи адвоката, нотаріуса чи юриста-«господарника», бо вона вимагає дисципліни. Але поліція, як і Збройні Сили – це структура, яка передбачає виконання наказів та невиконання незаконних наказів, дотримання процесуальних строків, поваги до прав людини тощо. До того ж, на «казарменій» формі навчання курсанти навчаються лише перший рік», - підкреслив Антон Геращенко.

Він також відзначив, що випускники провідних вишів України не надто охоче йдуть працювати в поліцію.

«Ми б із задоволенням хотіли, аби на роботу слідчим оперативними працівниками та іншими працівниками поліції, які вимагають юридичних знань, йшли випускники Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, юридичних факультетів Києво-Могилянської академії, Українського католицького університету, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та інших провідних вишів. Але є один нюанс: зарплата слідчих і співробітників поліції – від 11 до 15-17 тисяч грн. При цьому випускники провідних юридичних вишів розраховують на інший розмір оплати своєї праці. Якщо вони живуть у великих обласних центрах, то у них є можливість працювати за 20-30 тис. грн, а кому пощастить, то і за більшу суму. Якби ми повністю закрили нашу систему юридичних вишів, то не було б де навчати тих, хто готовий працювати за невелику плату на роботі, що вимагає великої відповідальності і є доволі небезпечною», - сказав заступник міністра.

Також Антон Геращенко акцентував увагу на тому, що виші системи МВС надають спектр знань, які не можна отримати в класичних ЗВО.

«Курсанти наших вишів проходять вогневу підготовку, якої немає у звичайних вишах. Їх вчать стріляти, навчають прийомам рукопашного бою, самооборони, вони проходять підвищену спортивну підготовку тощо. Насправді є думка, що ряд наших критиків просто є лобістами традиційних юридичних вишів, бо виші МВС конкурують на ринку юридичної освіти з класичними вишами, і відповідно є думка, що деякі наші критики зацікавлені прибрати цю конкуренцію. Вони пропонують, аби ми по своїй правоохоронній системі теж випускали юристів, але в дипломі писали не «юрист», а «правоохоронна діяльність», - висловив думку заступник міністра.

При цьому Антон Геращенко висловив обурення тим, що правоохоронців хочуть позбавити права працювати у юридичній сфері.

«На засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій я навів приклад: якщо людина 20 років працювала правоохоронцем, у свій час отримала диплом «правоохоронна діяльність», звільнилася з органів і збирається працювати в юридичній компанії, її на роботу не візьмуть, бо він чи вона не юрист.

Чому, якщо є кафедра трудового права і там навчають з ухилом  на господарське право, то це буде юрист, а у нас кафедра з ухилом на кримінальний процес, то така людина не зможе бути юристом і, відповідно, не буде конкурувати на ринку праці, коли піде з правоохоронних органів? Тому ми попросили відкласти прийняття Концепції реформи юридичної освіти. Я домовився з народним депутатом Юлією Гришиною про зустріч на наступному тижні, ми розповімо і покажемо їй та іншим авторам концепції, як працює система вишів МВС, та пояснимо, чому важлива система підготовки. Ми не проти змінювати, покращувати, але звинувачувати нас, що ми погано готуємо юристів – неправильно, бо ми готуємо їх так, аби могли використати їхні знання у системі МВС», - підкреслив чиновник.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 21 січня відбулося засідання Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій. Серед ключових проблем була піднята тема затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему: «Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми та перспективи», яка викликала гостру полеміку і дискусію серед депутатів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді