Мінекономіки підготувало Регламент Апеляційної палати Національного органу ІР-власності

16:54, 29 января 2021
Від наявності Апеляційної палати залежить можливість оскаржувати рішення щодо державної реєстрації об’єктів інтелектуальної власності.
Мінекономіки підготувало Регламент Апеляційної палати Національного органу ІР-власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило проект свого наказу «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності».

«Проект акта розроблено з метою виконання підпункту 2 пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» від 16 червня 2020 року № 703-IX, пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства» від 21 липня 2020 року № 816-IX, пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями» від 21 липня 2020 року № 815-IX та цілі державної політики «5.9 Правова охорона та захист інтелектуальної власності» Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471», - написала пресслужба на офіційній сторінці відомства.

Простіше кажучи, розпочався процес створення Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ), як необхідної складової захисту прав на ІР-об’єкти.

Як відомо, 13 жовтня 2020 року на Укрпатент були покладені обов’язки НОІВ. На наступний день він розпочав видавати охоронні документи та реєструвати права на усі об’єкти інтелектуальної власності. Водночас Апеляційна палата, яка діяла при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і надавала можливість оскаржувати рішення про відмову у державній реєстрації об’єктів інтелектуальної власності, а у зв’язку з новими змінами до спеціальних законів, також визнавати права на промислові зразки, винаходи і корисні моделі недійсними (процедура «post-grant opposition») у позасудовому порядку, свою роботу припинила.

У нових законах, прийнятих у межах реформи сфери інтелектуальної власності, так само йдеться про важливість утворення Апеляційної палати. Зокрема, у Законі № 703-ІХ міститься визначення, що «Апеляційна палата - колегіальний орган НОІВ для розгляду заперечень проти рішень НОІВ щодо набуття прав на об’єкти інтелектуальної власності, заяв про визнання прав на об’єкти інтелектуальної власності недійсними повністю або частково, заяв про визнання торговельної марки добре відомою в Україні та розгляду інших питань, що належать до його компетенції відповідно до цього Закону, інших законів та нормативно-правових актів України».

Утворення АП гальмувало саме відсутність нового Регламенту. Там мають бути чітко прописані повноваження Апеляційної палати, вимоги до її членів та процедура їх відбору, порядок розгляду Апеляційною палатою заперечень проти рішень НОІВ щодо набуття прав на об’єкти інтелектуальної власності, порядок організаційного та технічного забезпечення діяльності тощо.

Професійна спільнота патентних повірених готується до ретельного обговорення запропонованих положень. Міністерство чекатиме зауваження та пропозиції протягом місяця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде