Прем’єр Італії пішов у відставку через критику витрат на боротьбу із коронавірусом

15:05, 1 февраля 2021
Конте, який вже йшов з посади у 2019 році, склав мандат після розпаду коаліції через плани уряду на «протиковідну» фінансову допомогу від ЄС.
Прем’єр Італії пішов у відставку через критику витрат на боротьбу із коронавірусом
Источник фото: ТАСС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пандемія коронавірусу стала випробуванням для багатьох урядів в усьому світі. У багатьох країнах медичні та політичні системи виявилися неготовими до такого роду виклику. Наприклад, в Україні протягом року постійно лунали закиди на адресу уряду щодо неефективної роботи у сфері боротьби з поширенням COVID-19. Спершу говорили про неефективне тестування населення, тоді перейшли на неефективне забезпечення хворих киснем, а зараз обговорення точиться довкола закупівель вакцини та організації процесу вакцинації. Втім, попри всю критику, політики послідовно дотримуються принципу «коней на переправі не міняють», а от у Європі далеко не всі у цей принцип вірять.

Так, 14 січня у Італії почалася політична криза, пов’язана із планами уряду на використання фінансової підтримки від ЄС для боротьби з коронавірусом. Одна з партій правлячої коаліції вийшла з неї через незгоду із урядом щодо витрати 200 мільйонів євро (майже третини) цієї допомоги – вони хотіли їх інвестування у довгострокові програми розвитку економіки. Наступного тижня більшість у нижній палаті парламенту висловила підтримку діям уряду, а от у верхній палаті більшість отримати вже не вдалося. До цих проблем додалася також і затримка у поставках вакцини від COVID-19 разом із неспроможністю виробників AstraZeneca виконати замовлення у повному обсязі.

У підсумку, 26 січня Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте подав у відставку, і президент її прийняв. І це не дивно, адже для Італії, яка станом на зараз є другою в Європі за смертністю (майже 90 тисяч) від коронавірусу і яка є однією з країн, які найскладніше пережили весну 2020 року, такі проблеми у пов’язаних із коронавірусом питаннях – це сильний триґґер.

Втім, італійське видання The Local вважає, що це ще не обов’язково кінець для прем’єрства Конте. Політик збирається проводити переговори із парламентськими політичними силами для того, щоб спробувати утворити нову коаліцію. Якщо ж йому не вдасться домовитися про формування нового уряду, на країну з великою імовірністю чекатимуть дострокові парламентські вибори, які планово мали відбуватися лише за 2 роки. Та й соцопитування прогнозують, що зараз більшість отримають праві партії, а тому коаліція зацікавлена у тому, щоб домовлятися.

Загалом, зараз у Італії є 4 варіанти вирішення цієї ситуації:

  • Нова коаліція і перепризначення Конте;
  • Нова коаліція без Конте;
  • «Уряд національного єдинства» – якщо нову коаліцію не вийде сформувати, можливе створення тимчасового уряду, повноваження якого будуть обмежені реакцією на кризові питання; такий варіант може стати компромісом, щоб не проводити дострокові вибори в умовах пандемії;
  • Дострокові парламентські вибори.

Станом на зараз, уряд продовжує свою роботу, адже президент Італії, який прийняв відставку Конте, «запропонував уряду залишитися на своїх посадах у якості виконуючих обов’язки» до того, як ситуація не прийде до одного з 4 описаних вище виходів.

Також варто відзначити, що Джузеппе Конте вже не вперше йде у відставку. У 2019 році так само розпалася коаліція між M5S та право-популістською партією Lega (яка нині в опозицій), після чого Конте також залишив посаду. Втім, вже за два тижні нова коаліція знову призначила його у прем’єрське крісло.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що колишнього голову Банку Ватикану засудили за розтрату 34 мільйонів євро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду