Навколо передачі Гостинного двору Міністерству Олександра Ткаченка розгортаються баталії

17:05, 1 февраля 2021
Музей сучасного мистецтва і Велика Реставрація від Президента: навіщо Мінкульту передають Гостинний двір.
Навколо передачі Гостинного двору Міністерству Олександра Ткаченка розгортаються баталії
Джерело фото: vechirniy.kyiv.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Міністерство культури планує забрати Гостинний двір у своє управління та розмістити там Музей сучасного мистецтва. Про це йдеться у листі міністра культури Олександра Ткаченка до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що його опублікував депутат Ігор Луценко. 

Олександр Ткаченко пояснює це реалізацією проекту «Велика Реставрація» та необхідністю створення Музею сучасного мистецтва на місці Гостинного Двору.

Нагадаємо, що раніше про «Велику Реставрацію» казав Президент Володимир Зеленський. «Ми почнемо масштабну реставрацію замків та об'єктів культурної спадщини», - заявив він.

А в інтерв’ю HBO, опублікованому 1 лютого на сайті Офісу Президента йдеться про мрію Зеленського створити Музей сучасного мистецтва. 

«Не знаю, чи встигну я до кінця своєї каденції, але хочу зробити музей сучасного мистецтва», - сказав він журналістам.

Також слід нагадати, що Мінкульту виділили непересічні суми на «Велику Реставрацію».

«Бюджет для МКІП на 2021 рік – проголосовано! Ми пройшли друге читання. За – 289 депутатів. Тепер остаточно: 12 млрд 524 млн 251,1 грн.

Нам вдалося відстояти більший бюджет, аніж минулого року. Навіть у його скороченій редакції. …. Серед нового, але амбітного – Велика Реставрація, Центри культурних послуг, програми для народних художніх промислів та популяризації читання, системний розвиток і промоція внутрішнього туризму, будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, Музею Бабиного Яру та Галузевого державного архіву, програми інформаційної безпеки та медіаграмотності.

А також створення двох нових інституцій: Державної служби охорони культурної спадщини та Державної інспекції охорони культурної спадщини.

Втім, є над чим допрацювати як у розрізі Великої Реставрації, так і, в першу чергу, щодо підняття достойної заробітної плати, яка у сфері культури нижче на 28% від середньої. Вдячний за підтримку Президенту Володимиру Зеленському, Прем’єру Денису Шмигалю, рідному Комітету гуманітарної та інформаційної політики, депутатам та колегам з Кабміну!» - написав Ткаченко. 

Тепер же він підкреслює, що для реалізації запланованого необхідно передати Мінкульту приміщення Гостинного двору.

«Щодо дискусій, які провокуються довкола Гостинного Двору. Відновлю хронологію подій. Як тільки Фонду держмайна вдалося повернути будівлю у власність держави – одразу постало питання щодо концепції Гостиного Двору: культурний хаб чи черговий ТРЦ. За рік КМДА, яке воліло отримати цей об’єкт у комунальну власність, – проекту концепції так і не оприлюднило.

Коли на Уряді постало питання схвалення рішення щодо передачі місту Гостинного Двору – я попросив невеликої паузи аби підписати між МКІП та КМДА меморандум щодо розміщення на його території культурного хабу та деяких міських музеїв. Меморандум(!), як намір про співпрацю, – не угоду.

Майже по спливу місяця стало очевидно, що в КМДА не поспішають пристати на цю ідею. Тож я виступив з ініціативою та звернувся до Прем’єра щодо передачі Гостинного Двору на баланс МКІП для створення у рамках проекту Велика Реставрація Музею сучасного мистецтва та культурного хабу.

Як тільки про це стало відомо в КМДА – меморандум у нашій редакції було підписано миттєво. Але ми не стали чекати роки і ініціатива щодо передачі Гостинного двору МКІП почала втілюватись. Наразі ми очікуємо на рішення Уряду. Сподіваємось, воно буде ухвалено на користь МКІП, що дасть нам правові підстави для боротьби з рейдерами, а також для повноцінної реалізації концепції Музею сучасного мистецтва із залученням громадськості», - заявив Ткаченко.

У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко просить прем’єр-міністра Дениса Шмигаля втрутитися в ситуацію довкола Гостинного двору і передати його громаді міста.

«Друзі! Довга історія передачі Гостинного двору громаді столиці могла б уже, нарешті, завершитися. І ми могли б приступити до відновлення будівлі в комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізації концепції пішохідного Подолу.

Місто разом з активістами довго цього добивалося. Процедури передачі відбувалися повільно і складно. Спочатку об‘єкт повернули в користування держави (в управління Фонду держмайна України). Далі процес застопорився. Але ми не здавалися. І от, коли місто пройшло всі обговорення, бюрократичні процедури, погодження з урядовцями (Міністерствами фінансів, економіки, юстиції, Мінрегіонбуду та ФДМУ), голос подало Міністерство культури...

Спочатку міністр Ткаченко заблокував рішення про передачу на засіданні уряду, запропонувавши нам підписати Меморандум. Уклали і погодили з Мінкультом Меморандум, я підписав його в редакції міністерства. Передали документ у відомство. І там він...загубився. Підготували новий.

Але, виявилося, що не потрібен ніякий Меморандум, бо міністр культури проти передачі Гостинного двору громаді столиці. У нього інша ідея - передати об‘єкт Міністерству.

Я вважаю, це навмисним блокуванням і затягуванням часу, протягом якого Гостинний двір стоятиме в такому ж стані і руйнуватиметься! Бо Мінкульт повинен заново пройти всі бюрократичні процедури, які до цього подолало місто. А потім - вкласти кошти в реконструкцію об‘єкту. Це при тому, що ніяк не оновлять Національний художній музей, Національний театр опери і балету, будівлю Національного цирку та чимало інших культурних об‘єктів.

Місто ж готове здійснити реконструкцію Гостинного двору, створити в ньому громадський простір, музей Києва, розмістити інші експозиції, які вже були обговорені з громадськістю, з Києво-Могилянською академією.

А всі «маневри» Мінкульту, переконаний, спрямовані на заморожування будь-яких ініціатив із відновлення об‘єкту і його роботи для громади Києва.

Тому, я звертаюся до прем’єр-міністра втрутитися в ситуацію і невідкладно передати Гостинний двір громаді міста. Кияни чекають на це давно», - заявив Кличко у фейсбуці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду