Депутати розглянуть законопроект про звільнення ВПО від неустойки за несплату кредитів

12:20, 4 февраля 2021
У ГНЕУ вважають, що цей проект містить суттєві недоліки, через які його варто повернути на доопрацювання.
Депутати розглянуть законопроект про звільнення ВПО від неустойки за несплату кредитів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із пунктів порядку денного засідання парламенту 4 лютого стане розгляд у першому читанні законопроекту №2329, який передбачає внесення змін до закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб". Цим законопроектом його автори пропонують звільнити внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань.

Для цього у згаданому вище законі має з’явитися нова стаття наступного змісту:

Стаття 92. Звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань.

  1. Загальна сума процентів за договорами кредиту та договорами позики боржниками, в яких є внутрішньо переміщені особи, не може перевищувати суму процентів, нарахованих до настання терміну виконання основного зобов’язання.
  2. За невиконання чи неналежне виконання внутрішньо переміщеними особами зобов’язань за договорами кредиту та договорами позики не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов’язання та проценти річних від простроченої суми, не застосовуються інші фінансові санкції.
  3. Кредитори зобов’язані здійснити перерахунок заборгованості для внутрішньо переміщених осіб за договорами кредиту та договорами позики з урахуванням вимог частин першої та другої цієї статті Закону.
  4. Уступка (продаж, передання) прав вимоги за кредитними договорами та договорами позики із внутрішньо переміщеними особами без згоди боржника забороняється.

Дія абзацу першого цієї частини не поширюється на банки, віднесені до категорії неплатоспроможних та щодо яких здійснюються процедури виведення з ринку відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Правила цієї статті не поширюються на внутрішньо переміщених осіб, кредитори яких доведуть наявність у таких осіб станом на 14 квітня 2014 року прострочення сплати основного боргу та/або процентів, а також внутрішньо переміщених осіб, що отримали кредит, позику після 14 квітня 2014 року та не приступили до виконання зобов’язань за ними станом на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань».

До цього законопроекту висловило ряд зауважень Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Зокрема, вони зазначили, що у проекті нечітко визначене коло осіб, на яких ця стаття діятиме. Так, на початку виходить, що ця стаття стосується усіх ВПО, тоді акцент переходить на переселенців, які постраждали від війни на Сході України, що фактично виключає ВПО з Криму. При цьому, у пояснювальній записці автори так само згадують і про людей, які переїхали з півострова. Крім того, експерти дійшли висновку, що пропонована редакція статті не узгоджується із рядом чинних нормативно-правових актів. У підсумку, ГНЕУ рекомендувало повернути проект на доопрацювання.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада також розгляне законопроект про громадське здоров’я, який передбачає обов’язкову вакцинацію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду