Що враховується при обчисленні розміру пенсії державного службовця

08:55, 10 февраля 2021
Чи враховується матеріальна допомога та індексація заробітної плати державного службовця при обчисленні розміру пенсії.
Що враховується при обчисленні розміру пенсії державного службовця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Матеріальна допомога на оздоровлення та індексація заробітної плати, з яких сплачені страхові внески, що підтверджується довідкою, включаються до складу заробітної плати державного службовця та враховуються при обчисленні розміру її пенсії.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 391/521/17(2-а/391/12/16).

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулася до суду з позовом до Бобринецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області, у якому просила:

- визнати протиправними дії відповідача щодо відмови у перерахунку пенсії та виплати за період з 01.12.2002 до 01.12.2004 різниці між фактично виплаченою пенсією та обчисленою з урахуванням інших надбавок (матеріальної допомоги на оздоровлення, сум індексації зарплати), тобто за останні 24 місяці роботи на державній службі;

- зобов`язати відповідача здійснити перерахунок пенсії та виплатити за період з 01.12.2002 до 01.12.2004 різниці між фактично виплаченою пенсією та обчисленою з урахуванням інших надбавок (матеріальної допомоги на оздоровлення, сум індексації зарплати) на підставі довідки, виданої Трудовим архівом, з дня подачі заяви, тобто з 26.06.2017.

Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив. Апеляційний суд постанову суду першої інстанції скасував, адміністративний позов задоволено частково.

Визнано протиправними дії Бобринецького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області щодо відмови у здійсненні перерахунку пенсії з урахуванням сум матеріальної допомоги на оздоровлення та індексації заробітної плати.

Зобов`язано Бобринецьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області здійснити з 10 липня 2017 року перерахунок та виплату позивачу призначеної пенсії державного службовця з урахуванням сум виплаченої матеріальної допомоги та індексації заробітної плати, з яких сплачений збір на обов`язкове державне пенсійне страхування, в розмірі 82% від суми заробітної плати відповідно до архівної довідки, виданої Компаніївським районним трудовим архівом Кіровоградської області;

Не погоджуючись із рішенням апеляційного суду, касатор подав касаційну скаргу, зокрема, зазначав що відповідно до ст. 33 Закону України «Про державну службу» заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Тому виплати, які позивачка просила врахувати при проведенні перерахунку пенсії, не входять до переліку виплат, зазначених у статті 33 Закону України «Про державну службу», і не можуть бути включені у розрахунок пенсії.

Висновок Верховного Суду

Так, як вбачається з матеріалів справи, спірним є питання не про право позивачки на перерахунок пенсії у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а про право на виплату пенсії, обчислену з урахуванням усіх складових заробітної плати, на які було нараховано страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та на врахування яких позивачка мало право під час призначення пенсії.

Судді ВС зазначили, що Верховний Суд вже розглядав справи з таким предметом спору. Зокрема, у постановах від 02.04.2019 у справі № 570/4196/16-а, від 09.04.2020 у справі №  534/2349/16-а, обставини яких є подібними, Верховний Суд зазначив:

«Частиною 1 статті 66 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зазначено, що до заробітку для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподаткованого доходу (прибутку), сукупного оподаткованого доходу (граничної суми заробітної  плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, що діяла на день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу).

Стаття 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначає виплати (доходи), що враховуються в заробітну плату (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії. Так, зокрема, до такого доходу (заробітної плати) враховуються: суми виплат, отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом, з яких згідно з цим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески; суми виплат, отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що отримані застрахованою особою суми виплат, з яких були фактично нараховані та сплачені страхові внески або збір на обов`язкове державне пенсійне страхування, включаються до складу заробітної плати державного службовця та враховуються при обчисленні розміру його пенсії.

Таким чином, матеріальна допомога на оздоровлення та індексація заробітної плати, з яких сплачені страхові внески, що підтверджується довідкою, включаються до складу заробітної плати державного службовця та враховуються при обчисленні розміру її пенсії.

Доводи касаційної скарги з приводу того, що з 01.06.2015 скасовано норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначаються відповідно до Закону України «Про державну службу», а з 01.05.2016 набрав чинності Закон України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу», відповідно до якого призначені пенсії державного службовця не перераховуються, колегія суддів вважає безпідставними, оскільки предметом позову у даній справі є неправильне обчислення розміру пенсії позивачу при її призначенні відповідно до вимог Закону № 3723-ХІІ  щодо врахування всіх складових оплати праці, з яких утримано внесок на державне соціальне страхування, на які позивач мала право до набрання чинності Законом № 889-VІІІ».

Так, Судді ВС не знайшли підстав для відступу від цього правового висновку у справі, що розглядається. ВС також зазначив, що право на перерахунок пенсії виникло у позивача ще в момент призначення пенсії, тобто під час дії Закону України «Про державну службу» в редакції, яка передбачала проведення перерахунків призначеної пенсії з урахування всіх складових оплати праці, з яких утримано внесок на державне соціальне страхування.

Враховуючи наведене, Верховний Суд не встановив неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні оскаржуваного судового рішення і погодився з висновком суду апеляційної інстанції щодо наявності підстав для часткового задоволення позову.

Раніше «Судово-юридична газета» писала:  працівник хворіє тривалий час: коли можуть звільнити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде