Проблема з євробляхами виникла через небажання держави скасувати високе мито – депутат

13:06, 15 февраля 2021
І навіть попри пільги на купівлю українських авто, євробляхи залишаються комфортнішим і часто дешевшим варіантом для українців.
Проблема з євробляхами виникла через небажання держави скасувати високе мито – депутат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій Верховної Ради народний депутат Тарас Батенко закликав своїх колег розв’язати питання нерозмитнених авто з Європи. На його думку, парламент має ухвалити відповідне регулювання і стати на сторону євробляхерів, а не займатися половинчастими рішеннями, запроваджуючи тимчасові заходи.

«Є всім відома ситуація навколо автомобілів, що порушили терміни ввезення та перебування на території України – так звані “євробляхи” – ніхто з колег про це чомусь не згадав, але цей законопроект стоїть у порядку денному. Влада наполегливо не хоче усвідомити, що ця проблема виникла не так внаслідок бажання українців обманути державу, як через намагання держави не вирішувати проблему драконівських тарифів на розмитнення авто в Україні. Ця проблема стосується десятків і сотень тисяч наших співвітчизників», –  зазначив депутат у своєму виступі на Погоджувальній раді.

На його думку, пропозиції щодо тимчасового зниження мита на обмежений перелік автомобілів не є вирішенням ситуації, адже головної мети запровадження мита досягнути не вдалося – попри велику митну націнку на іноземні авто, українці все одно не виявляють активного бажання купувати українські машини. І тимчасові звільнення від мита ситуацію не покращать. Зокрема, через те, що євробляхи видаються не лише більш якісним і комфортним варіантом, але й часто дешевшим, аніж український автопром з усіма пільгами.

«Ми хочемо розірвати цей Гордіїв вузол і скасувати акцизний податок на транспортні засоби повністю – як такий, що не виправдав себе. І не треба боятися втрат бюджету, адже сума недонадходжень від скасованого акцизу буде з надлишком компенсована надходженнями від мита та ПДВ внаслідок зростання ввезень авто з-за кордону. Також не треба хвилюватися захисникам навколишнього середовища. Адже зменшення витрат на розмитнення дозволить українцям ввозити авто на порядок дорожчі, які, відповідно, будуть відповідати вищим екологічним стандартам, так як всюди це є в Європі», – продовжив Тарас Батенко.

Для того, щоб розв’язати ситуацію із євробляхами, депутат закликав своїх колег підтримати законопроект № 3704, зазначивши, що під ним підписалися представники «майже всіх депутатських фракцій і груп». Хоча насправді його підтримали лише представники Слуги Народу, Довіри та За майбутнє. Тобто, цей законопроект підтримують навіть не більшість фракцій –  лише 3 з 7 фракцій, не враховуючи при цьому позафракційних депутатів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що саме шокувало Мінфін у законопроектах про скасування акцизу на євробляхи  та як відбувався їх розгляд на комітеті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду