Кого будуть зараховувати у садочки першочергово — депутати розглянуть законопроект

11:07, 2 марта 2021
Експерти відзначають, що цей проект має правильну мету, але його автори забули про велику кількість категорій дітей.
Кого будуть зараховувати у садочки першочергово — депутати розглянуть законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 березня Верховна Рада у першому читанні розгляне законопроект №4604. Його автори зазначають, що своїм проектом вони хочуть закріпити порядок зарахування дітей до дошкільних закладів освіти у межах територіальної доступності до їх місця проживання, а також знизити корупційні ризики, які пов’язані із цим процесом.

Отже, законодавці пропонують доповнити закон «Про дошкільну освіту» двома новими статтями наступного змісту:

Стаття 14-1. Територіальна доступність дошкільної освіти

  • Для забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів дошкільної освіти.

Кожна дитина має право здобувати дошкільну освіту в закладі дошкільної освіти, що найбільш доступний та наближений до місця її проживання.

  • Право дитини здобувати дошкільну освіту у державному або комунальному закладі дошкільної освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця дитина, гарантується, що не обмежує право батьків дитини обрати інший заклад дошкільної освіти відповідно до законодавства.

Стаття 14-2. Черговість зарахування дітей до закладів дошкільної освіти

  1. Діти зараховуються до закладів дошкільної освіти за наступною черговістю:
  • у першу чергу зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу дошкільної освіти підтверджене, а також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому дошкільному закладі, чи дітьми працівників цього закладу дошкільної освіти;
  • у другу чергу на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування цього закладу дошкільної освіти.
  1. У разі, якщо після вжиття вичерпних заходів кількість дітей, які мають право на першочергове зарахування, перевищує спроможність закладу дошкільної освіти, орган, у сфері управління якого перебуває заклад дошкільної освіти, невідкладно має запропонувати на вибір батьків таких дітей перелік закладів дошкільної освіти, максимально доступних і наближених до місця їх проживання, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних їх батьками закладів дошкільної освіти.

Виникли сумніви щодо частини другої цієї статті у Головного науково-експертного управління парламенту. Експерти звернули увагу на те, що значна частина ключових слів є оціночними або суб’єктивними («вичерпні заходи», «невідкладно», «максимально доступні»). Крім того, не до кінця зрозуміло, яким саме чином посадовці мають «сприяти» зарахуванню дітей до садочків. Така невизначеність може стати корупційним ризиком, адже за хабар посадовець може спробувати «посприяти» трохи краще, аніж за просто так. Таким чином, зміст цієї норми суперечить принципу правової визначеності і потребує доопрацювання.

Також у ГНЕУ наголосили на тому, що в Україні на сьогодні діють й інші нормативно-правові акти, які встановлюють право окремих категорій дітей на першочергове зарахування до навчальних закладів. При цьому законопроект ані згадує відповідні категорії дітей у контексті першочергового зарахування, ані передбачає внесення змін в інші закони з метою виключити відповідні положення. Отже, у підсумку може утворитися колізія, коли різні діти будуть мати першочергове право на зарахування за різними законами, що також може створити корупційні ризики.

Неоднозначною видається норма про першочергове зарахування дітей із підтвердженим місцем проживання на території «юрисдикції» дитячого садочка. Так, звісно, вона дійсно може знизити корупційні ризики під час зарахування до садка. Втім, при цьому багато людей можуть виявитися дискримінованими. Наприклад, величезна кількість людей, які винаймають житло, маючи реєстрацію у зовсім іншому місці, будуть завжди зараховуватися «у другу чергу», що у певних випадках може навпаки шкодити забезпеченню територіальної доступності. Також не можна виключати і того, що ухвалення цього законопроекту може негативно вплинути і на доступ до дошкільної освіти дітей внутрішньо переміщених осіб.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що уряд змінив правила перевезення дітей в автомобілях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва