Компенсація суддівської винагороди за карантин та зарплата апарату судів: що робити, відео

11:35, 2 марта 2021
У 2021 році судовій владі буде важче, ніж у 2020 році.
Компенсація суддівської винагороди за карантин та зарплата апарату судів: що робити, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наднизька заробітна плата працівників апаратів судів, критична нестача самого необхідного для ефективної діяльності судів та цілком ймовірний відтік кадрів з апаратів судів, скоріш за все, стануть постійними супутниками судової влади протягом всього 2021 року.

Чергове засідання Ради суддів України, яке відбулося 25 лютого, знову було присвячене проблемам фінансування судової влади та рівню заробітної плати працівників апарату судів.

Закладених у бюджеті для судової влади на 2021 рік 15,5 млрд грн, за розрахунками Державної судової адміністрації, не вистачить для якісного функціонування судів першої та апеляційної інстанцій. Грошей потрібно значно більше.

Окрема проблема для бюджету – компенсація суддівської винагороди за час дії жорсткого карантину у квітні – серпні 2020 року. За цей час держава недоплатила суддям більше мільярда гривень. 1061 судовий позов суддів щодо виплати їм компенсації за період дії карантину, вже задоволений судами. Втім, компенсації ймовірно доведеться виплачувати суддям за рахунок винагороди самих суддів, розрахованої до кінця 2021 року. Оскільки окремо гроші на компенсації в бюджеті судової влади закладені не були.

Чимало шуму наприкінці лютого наробила інформація Міністерства фінансів про нерівномірний розподіл оплати праці працівників апарату суду в різних судах у різних областях країни. За даними Мінфіну чомусь відбувається так, що в одних судах одного рівня та спеціалізації, працівники апарату отримують двадцять тисяч гривень і більше, а в інших – лише 2-3 тисячі чи навіть менше.

Втім, на дані Мінфіну у Ради суддів України є своє пояснення. Там вважають, що Мінфін занадто все спрощує та певним чином маніпулює цифрами. Насправді ж, Міністерству треба просто виділити додаткові кошти, щоб забезпечити заробітну плату працівників апарату не менше ніж на рівні 2019 року, коли вони отримували 16 тис. грн та більше.

Детальніше дивіться у сюжеті ПРАВО ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді