Депутати хочуть збільшити мінімальний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї

13:55, 2 марта 2021
Пропонується закріпити мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім'ї та родичів, не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму.
Депутати хочуть збільшити мінімальний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на сьогоднішньому засіданні прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів)».

«Основним завданням проекту Закону є встановлення єдиного мінімального розміру аліментів і тим самим забезпечення стабільності сімейного законодавства України»,- йдеться у пояснювальній записці.

Автори пишуть, що обов’язок з утримання дітей покладається на батьків, які зобов’язані сплачувати кошти в першу чергу. Однак трапляється так, що діти втрачають своїх батьків або батьки з поважних причин не в змозі їх утримувати і, таким чином, діти залишаються без коштів для існування. У разі відсутності батьків або якщо батьки з поважних причин не в змозі утримувати дітей, обов’язок з утримання малолітніх, неповнолітніх дітей покладається на інших членів сім'ї та родичів.

При цьому, держава зобов’язана забезпечити реалізацію конституційних прав і свобод людини та громадянина, достатній життєвий рівень для осіб, які потребують соціального захисту, контролювати виконання обов’язку їх утримання та не допускати порушення прав осіб, які згідно з чинним законодавством мають право на отримання аліментів.

Тож, документом пропонується внести зміни до частини другої статті 272 Сімейного кодексу України та законодавчо закріпити мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім'ї та родичів, не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, законопроектом встановлюється, якщо позов пред'явлений не до всіх зобов'язаних осіб, а лише до деяких із них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов'язку всіх зобов'язаних осіб надавати утримання. При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню, має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини і не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати планують посилити відповідальність за неправдиве повідомлення про мінування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду