Факт смерті мера не треба буде «підтверджувати» рішенням міськради – законопроект

08:25, 17 марта 2021
Без внесення відповідних змін у Харкові в.о. голови, якого не обирали на цю посаду, зможе керувати містом до наступних місцевих виборів у 2025 році.
Факт смерті мера не треба буде «підтверджувати» рішенням міськради – законопроект
Джерело фото: iPress.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після смерті Геннадія Кернеса менш ніж за два місяці з моменту його обрання на посаду міського голови постало питання – а хто далі буде місцевим головою Харкова? І це не перший випадок, коли місцевий голова помирає задовго до чергових виборів. Так, у Луцьку до 2020 року понад 3 роки містом керували в.о. міського голови після того, як у лютому 2017 року помер обраний у 2015 році Микола Романюк. Тобто, містом, селом чи селищем може роками керувати людина, яку виборці не обирали. Цю проблему покликаний вирішити законопроект №5241.

«Ряд випадків смертей сільських, селищних та міських голів, які мали місце останніми роками виявив критичну необхідність спростити та «автоматизувати» процес призначення позачергових виборів для зайняття вакантної посади. За неможливості вивести Верховну Раду України з процесу призначення позачергових виборів без внесення змін до Конституції України, спростити процес варто, принаймні, на рівні закону», – пишуть автори у пояснювальній записці.

Ключова ідея законопроекту стосується внесення змін до статті 79 закону «Про місцеве самоврядування», яка і регулює питання дострокового припинення повноважень місцевих голів. У частині 11 цієї статті пропонується уточнити процедуру припинення повноважень місцевих голів у різних випадках. На сьогодні у більшості випадків, включно зі смертю голови, його повноваження припиняються «з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт». При цьому жодних строків для такого «прийняття до відома» законодавство не містить.

Натомість автори пропонують більш точно визначити, коли і як відбувається припинення повноважень місцевого голови у різних випадках:

  • У разі подання заяви про припинення повноважень – з дня оголошення особистої заяви на пленарному засіданні ради, якщо таке засідання проводиться протягом двотижневого строку з дня одержання радою зазначеної заяви, а в разі, якщо оголошення особистої заяви на пленарному засіданні не відбулося або пленарне засідання не проводилося – в останній день двотижневого строку з дня одержання радою зазначеної заяви;
  • У разі припинення громадянства України – з дня припинення громадянства;
  • У разі набрання законної сили обвинувальним вироком чи рішенням про позбавлення права обіймати посаду, визнання судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер – з наступного дня після отримання виконкомом відповідного рішення;
  • У разі смерті – з дня смерті, визначеному у свідоцтві про смерть або іншому відповідному документі.

Таким чином, смерть голови означає «автоматичне» припинення його чи її повноважень із встановленого дня смерті і не потребує додаткового рішення місцевої ради.

Крім того, законопроект передбачає внесення змін до Виборчого кодексу з метою відокремити процедуру призначення позачергових виборів у випадку дострокового припинення повноважень рад різних рівнів та місцевих голів. Так, дострокові вибори колегіальних органів парламент буде призначати «не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень», а дострокові вибори голів – «у дев’яностоденний строк з дня отримання повідомлення про дострокове припинення повноважень». Таким чином, строк призначення дострокових виборів для місцевих голів де-факто продовжується, зважаючи на те, що зараз 90 днів обчислюють з дня припинення повноважень.

Також документ передбачає внесення ряду уточнюючих змін:

  • У разі, якщо в.о. голови не повідомив парламент про припинення повноважень голови у 15-денний термін, це можуть зробити інші визначені посадові особи;
  • Уточнюється, що підставою для припинення повноважень місцевого голови є припинення громадянства України, а не припинення будь-якого громадянства;
  • Щодо процесу відкликання голів за народною ініціативою та за ініціативою партії, від якої голову обрали.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як пропонують позбавити облради впливу на розподіл дотацій на школи і лікарні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду