ЄСПЛ запроваджує нову систему пріоритетів для розгляду справ – які справи розглядатимуть швидше

08:55, 19 марта 2021
Раніше Судові вже вдалося прискорити процес поданих заяв, втім деякі потенційно важливі справи все одно лежали у Суді по 5-6 років чи навіть довше.
ЄСПЛ запроваджує нову систему пріоритетів для розгляду справ – які справи розглядатимуть швидше
Джерело фото: pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини у пресрелізі від 17 березня повідомив громадськість, що Суд запроваджує нову стратегію пріоритезації справ для більш ефективного розгляду усіх заяв. Ключова ідея у тому, щоб виділити пласт заяв, рішення в яких може стати «впливовим».

До цього справи в ЄСПЛ розподіляли на 7 категорій – від термінових (І категорія) до менш важливих (VII категорія). Справи у категоріях І-ІІІ зазвичай розглядають швидко через їх невідкладність. Натомість у категоріях V-VII переважно йдеться про повторювані чи очевидно безпідставні скарги, і тому їх також розглядають доволі швидко. А от справи IV категорії часто не відносяться ані до термінових, ані до повторюваних і стосуються зазвичай не основоположних прав.

У підсумку, за оцінками Суду зараз на розгляді знаходиться близько 18 тисяч належно обґрунтованих заяв IV категорії, розгляд яких за старою системою пріоритетів тривав би близько 5-6 років. При цьому саме у цій категорії є заяви – хоча і дуже невеликий відсоток – які в ЄСПЛ називають «впливовими». Потенційну впливовість визначаються на основі наступних критеріїв:

  • Висновок у справі може призвести до зміни чи уточнення міжнародного чи національного законодавства або практики;
  • Справа стосується моральних або соціальних питань;
  • Справа стосується актуальних або видатних питань;
  • Ступінь активності висвітлення питання у національних ЗМІ та його політична чутливість.

Такі справи виділяються у новостворену категорію IV-High. Справи у цій категорії будуть розглядати у пришвидшеному порядку, подібно до справ І-ІІІ категорій.

«Мета нової стратегії – забезпечити, що успішність Суду буде вимірюватися не лише у кількісних показниках, зокрема кількістю опрацьованих очевидно неприйнятних справ за певний період. [Але], що більш важливо, шляхом посилання на вирішені справи, які стосуються релевантних важливих проблем для відповідних держав зокрема і системи Конвенції в цілому. Таким чином ця стратегія зробить значний внесок у забезпечення того, що Суд залишається “Судом, який має вагу”» – підсумували в ЄСПЛ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутат пропонує притягати до відповідальності суддів, чиї рішення ЄСПЛ визнаватиме протиправними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді