До чого може призвести відключення від мереж централізованого опалення з недодержанням вимог

08:25, 23 марта 2021
Облаштування в приміщенні іншої (незалежної від централізованої системи будинку) системи опалення само по собі не спростовує і не заперечує споживання наданих послуг.
До чого може призвести відключення від мереж централізованого опалення з недодержанням вимог
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Величезні рахунки за опалення змушують мешканців багатоповерхівок самовільно відключатись від централізованого опалення, та встановлювати автономну систему опалення вважаючи, що за тепло можна буде не сплачувати.

Як вже писала «Судово-юридична газета», самовільне відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення від оплати послуги за теплопостачання. Проте, відключитись від мереж централізованого опалення не так просто, та якщо це буде зроблено з порушенням процедури, можна отримати «лист щастя».

Корисною, але не новою в цьому плані є справа Вищого господарського суду України № 913/1228/16, яка стосувалась стягнення боргу у зв’язку з несплатою послуг із централізованого опалення.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що Державне підприємство «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль» звернулось до господарського суду Луганської області з позовом до фізичної особи-підприємця про стягнення (з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог) 63 160, 67 грн основного боргу, 61 900, 06 грн пені, 740, 69 грн 3% річних та 2 131, 27 грн інфляційних втрат у зв'язку з несплатою послуг із централізованого опалення.

Рішенням господарського суду Луганської області, залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду позовні вимоги задоволено повністю.

Не погоджуючись із рішенням суду першої та апеляційної інстанції, касатор подав касаційну скаргу.

Так, судами попередніх інстанцій встановлено, Державне підприємство «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль» (виконавець послуг із централізованого опалення та постачання гарячої води) за відсутності укладеного письмового договору про надання комунальних послуг, надало фізичній особі-підприємцю (споживачу) послуги з централізованого опалення до належного йому на праві власності нежитлового приміщення – приміщення магазину промислових товарів.

Пізніше, позивачем на адресу відповідача були направлені рахунки-акти на загальну суму 63 160, 67 грн, втім, відповідач виставлені акти рахунки не оплатив, посилаючись на функціонування у нього автономною системи опалення, яка обслуговується газовим котлом.

Розглядаючи справу ВГСУ зазначив, що споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично отримували їх. При цьому відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг само по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Таким чином відповідач, як власник вищезазначеного приміщення, має встановлений положеннями Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про житлово-комунальні послуги» обов’язок здійснити оплату отриманих послуг за опалення.

При цьому судами обох інстанцій відхилено доводи відповідача щодо неможливості фактичного отримання відповідачем послуг із централізованого опалення та функціонування у нього автономної системи опалення, оскільки останнім не було доведено належними засобами доказування факт відключення його від мережі централізованого опалення з додержанням вимог Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 та Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005.

Крім того ВГСУ наголосив, що облаштування в приміщенні іншої (незалежної від централізованої системи будинку) системи опалення само по собі не спростовує і не заперечує споживання відповідачем послуг позивача.

Таким чином, відповідачем не було належним чином доведено факт відключення приміщення від централізованого опалення відповідно до встановленої процедури, у зв’язку з чим останній не мав правових підстав для ухилення від розрахунку за фактично отримані послуги з централізованого опалення згідно з рахунками позивача.

Враховуючи викладене, невиконання грошових зобов'язань відповідачем правомірно кваліфіковано судами попередніх інстанцій як їх порушення у розумінні ст. 610 Цивільного кодексу України, у зв'язку з чим місцевий та апеляційний господарські суди дійшли правильного висновку про стягнення з відповідача на користь позивача 63 160, 67 грн за спожиті комунальні послуги з централізованого опалення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді