ВАКС на 3,5 роки позбавив волі суддю з Дніпра за зловживання владою

08:09, 30 марта 2021
Засуджений допомагав за $10 тисяч зам’яти провадження щодо нього, але не знав, що той співпрацює з НАБУ.
ВАКС на 3,5 роки позбавив волі суддю з Дніпра за зловживання владою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Протягом першого кварталу 2021 року Вищий антикорупційний суд активно взявся за суддів. Три з чотирьох цьогорічних вироків ВАКС стосуються суддів, і всі три – обвинувальні. У лютому ВАКС на 6 років позбавив волі суддю із Закарпаття (справа 348/1674/19) та на два роки – суддю у відставці з Черкащини (справа 711/3111/19). А 17 березня до відповідальності притягнули суддю з Дніпра (справа 758/1780/17) за статтею 369-2 ККУ «Зловживання владою». Суддю Жовтневого районного суду міста Дніпра (ОСОБА_1) обвинувачували у тому, що він отримав від ОСОБА_3 хабаря для себе та інших посадовців, щоб «зам’яти» декілька кримінальних проваджень щодо ОСОБА_3.

Так, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 були знайомі між собою й останній періодично звертався до судді з певними правовими питаннями. Так, у середині квітня 2016 року після неодноразових дзвінків від слідчого ОСОБА_3 подзвонив ОСОБА_1, щоб проконсультуватися щодо того, чи варто йому боятися притягнення до відповідальності. За пару тижнів під час зустрічі ОСОБА_1 повідомив чоловікові, що для того, щоб закрити кримінальні провадження щодо нього, необхідно дати хабаря поліцейським. У подальшому – у липні та серпні – обвинувачуваний повторював цю ідею і стверджував, що знає, кому можна передати гроші. Втім, ОСОБА_3 все ще не давав згоди.

У вересні ОСОБА_1 приїхав для особистої зустрічі з ОСОБА_3 до Києва, де розповів про провадження щодо ОСОБА_3 та продемонстрував окремі процесуальні документи за цими провадженням. Після цього він повідомив, що має реальний вплив на окремих правоохоронців, і зазначив, що відповідні провадження щодо ОСОБА_3 можна закрити за 10000 доларів – ОСОБА_3 погодився.

28 вересня 2016 року обвинувачений подзвонив ОСОБА_3, щоб дізнатися, як просувається збір коштів. ОСОБА_3 відповів, що грошей ще немає. Але ОСОБА_1 не розгубився і запропонував віддати свої 10 тисяч доларів із подальшою «компенсацією», що він і зробив. Того ж дня засуджений передзвонив і повідомив, що питання вирішене.

А 7 жовтня пройшла зустрічі між ОСОБА_1 та ОСОБА_3, на якій останній передав обвинуваченому обумовлену суму. За годину ОСОБА_1 затримали правоохоронці, провели його обшук і вилучили попередньо ідентифіковані 10000 доларів – ОСОБА_3 ще у липні звернувся за цим фактом до НАБУ і з того часу співпрацював зі слідством.

ОСОБА_1 свою вину заперечував. Він підтвердив, що був знайомий з ОСОБА_3, мав з ним дружні відносини, надавав йому правові консультації та допомагав у інших правових питаннях. Приблизно так само він описував і нинішню ситуацію – стверджував, що гроші мали піти не на підкуп правоохоронців, а не оплату послуг адвоката (ОСОБА_6), якого обвинувачений порадив найняти ОСОБА_3 для представництва у кримінальних провадженнях щодо нього. Хоча сам ОСОБА_6 підтвердити відповідну інформацію відмовився. Так само ОСОБА_1 заперечував і те, що привозив до Києва якісь процесуальні документи, стверджуючи, що показував тоді свої нотатки щодо зібраної ним інформації.

Загалом же обвинувачуваний вважав, що його підставив ОСОБА_3, який представив співробітникам НАБУ все так, ніби він дійсно вимагав у ОСОБА_3 хабаря, хоча насправді про це мова не йшла. Втім, ВАКС на основі свідчень свідків та матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій прийшов до іншого висновку та визнав суддю винним. У якості покарання для ОСОБА_1 суд призначив 3,5 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судах, правоохоронних органах та адвокату на 3 роки.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК почало повну перевірку декларацій суддів Верховного Суду, ВАКС та ексголови ВРП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді