Антикорупційний комітет погодив законопроект про відповідальність за брехню в деклараціях

12:45, 15 апреля 2021
Президентський законопроект про відповідальність за брехню в деклараціях розглянуть в першому читанні.
Антикорупційний комітет погодив законопроект про відповідальність за брехню в деклараціях
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики на засіданні 14 квітня визнав таким, що не містить корупційних ризиків проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (реєстр. № 4651 від 27.01.2021), яким пропонується внести зміни до абзацу першого примітки до статті 172-6 КУпАП та примітки до статті 366-2 КК України. 

Законопроект внесено Президентом України та визначено як невідкладний. Він повинен бути розглянутий Верховною Радою на позачерговому засіданні 15 квітня. Це буде перше читання законопроекту, на якому депутати визначаться, чи приймати його за основу.

Згідно із законопроектом суб'єктами правопорушень у статті 172-6 КУпАП (крім правопорушень, визначених частинами другою та третьою цієї статті у частині неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані) передбачається визначити осіб, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

При цьому суб'єктами правопорушень, визначених частинами другою та третьою статті 172-6 КУпАП у частині неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, передбачається визначити суб'єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 Закону України «Про запобігання корупції».

Суб'єктами декларування у статтях 366-2, 366-3 КК України визначаються особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, змінами до частини першої статті 366-2 КК України пропонується передбачити кримінальну відповідальність.

Змінами до санкцій статей 366-2, 366-3 КК України пропонується посилити кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, проектом Закону пропонується включити статті 366-2, 366-3 КК України у примітку до статті 45 КК України та віднести відповідні правопорушення до корупційних кримінальних правопорушень.

Ураховуючи вказані зміни, особа, яка вчинила кримінальні правопорушення, передбачені статтями 366-2, 366-3 КК України, не зможе бути звільненою від кримінальної відповідальності, навіть якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Раніше Рада направила в КСУ проект про зміни до Конституції, яким встановлюється порядок призначення керівників НАБУ та ДБР

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області