Що законопроект про конституційну процедуру змінює в процесуальних кодексах

17:00, 16 апреля 2021
Законопроект про конституційну процедуру вирішує окремі проблеми з переглядом судових рішень за виключними обставинами.
Що законопроект про конституційну процедуру змінює в процесуальних кодексах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 4533 від 21.12.2020 про «Конституційну процедуру».

Окрім низки новацій законопроект вирішує одну із проблем, які виникли у практиці застосування судами процесуального законодавства.

Мова йде про перегляд справ за нововиявленими обставинами.

Йдеться про відносно новий інститут процесуального права — перегляд за виключними обставинами (статті 320-325 ГПК; статті 423-429 ЦПК; статті 361-369 КАСУ; статті 459-467 КПК).

Згідно з цими нормами, підставою для перегляду судових рішень за виключними обставинами є встановлена Конституційним Судом України неконституційність (конституційність) закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого (незастосованого) судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане (у статті 459 КПК обмеження щодо виконаного рішення не міститься).

Метою запровадження цього інституту було виправлення істотних помилок, які мали місце при ухваленні судового рішення.

Але при застосуванні цих норм виявився нюанс. За виключними обставинами може бути переглянуте рішення, яке ще не виконано.

Тож у судовій практиці виникло питання: чи підлягають перегляду рішення, які не підлягають виконанню (коли виконавчий лист не видається)?

Проблемним також залишається питання зі справами, в яких суд не задовольнив позови (відмовив у задоволенні позовних вимог).

Яскравими прикладами таких «програних» справ є:

  • люстрація державного службовця (справа знаходиться на розгляді КСУ);
  • звільнення судді, що не пройшов кваліфікаційне оцінювання (справа №1-7/2018(4062/15);
  • відмова у перерахунку пенсії, соціальних виплат тощо (наприклад чорнобильцям — рішення КСУ від 25.04.2019).

Серед суддів немає єдиної думки стосовно того, чи є такі рішення «не виконані» у розумінні 361.5.1 КАС та чи можуть бути переглянуті такі справи за виключними обставинами, якщо застосований судом закон було визнано неконституційним.

Депутати планують вирішити проблему радикальним способом: виключити слова «якщо рішення суду ще не виконане» зі статті 320 ГПК, статті 423 ЦПК та статті 361 КАСУ.

Крім того, змінять умови, за яких учасники справи можуть подати заяву про перегляд справи за нововиявленими або виключними обставинами.

 Зокрема, пропонується, щоб заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами могла бути подана:

  • якщо істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи або встановлена Конституційним Судом України неконституційність (конституційність) закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого (не застосованого) судом при вирішенні справи;

- якщо встановлений вироком або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, потягли за собою ухвалення незаконного рішення у цій справі АБО скасовано судове рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, що підлягає перегляду,

а також

- встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні цієї справи судом;

- встановлення вироком суду, що набрав законної сили, вини судді у вчиненні кримінального правопорушення, внаслідок якого було ухвалено судове рішення.

Зазначені зміни вносяться до статті 321 ГПК, статті 424 ЦПК та статті 363 КАСУ.

Також Верховна Рада повернула українцям право на отримання лікарняних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді