Верховна Рада повернула українцям право на отримання лікарняних

19:19, 13 апреля 2021
Депутати виправили прикру помилку в законі про виплату лікарняних.
Верховна Рада повернула українцям право на отримання лікарняних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на позачерговому засіданні 13.04.2021 року ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)», яким внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ( законопроект № 5187 від 02.03.2021 р.), його п. 1 ч. 1 статті 22 викладений в такій редакції:

«Стаття 22. Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати

  1. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

…».

Тобто, українцям повернута виплата лікарняних на період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а не тільки на період реабілітації.

Проблема виникла у зв’язку із таким.

31 грудня 2020 року набрав чинності Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

З прийняттям вищезгаданого Закону були внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до яких із переліку страхових випадків з 30.06.2021 року буде виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати Фондом соціального страхування України, а саме «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Якщо у попередній редакції п. 1 ч. 1 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» виглядав таким чином:

Стаття 22. Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати

  1. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

то з 30.06.2021 року набрала б чинності інша редакція.

Зазначена зміна призвела до того, що із переліку страхових випадків, за яким проводить виплати Фонд соціального страхування, було виключено страховий випадок у разі настання тимчасової втрати непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Таким чином, вже з 1 липня 2021 року могла виникнути ситуація, за якої матеріальне забезпечення (допомога по тимчасовій непрацездатності) надавали б особі тільки «на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві», а допомога за сам період хвороби не надаватиметься.

Така ситуація викликала неабиякий скандал. Депутати хвилювались, що українці можуть втратити право на виплату лікарняних, тому їм довелося виправляти закон.

Раніше Комітет просив Раду підтримати законопроект про скарги на прокурорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей