Члени податкового комітету Ради знайшли собі актуальне заняття: захист прав виробників квітів у горщиках

18:24, 22 апреля 2021
Після РРО, євроблях, колекторів та ФОПів прийшла черга виробників квітів у горщиках: за них взявся фінкомітет Ради.
Члени податкового комітету Ради знайшли собі актуальне заняття: захист прав виробників квітів у горщиках
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутатів раптово зацікавив захист прав виробників квітів у горщиках. Про це свідчить внесений в Раду законопроект «Про внесення змін до статті 291 Податкового кодексу України щодо захисту прав виробників квітів у горщиках» (реєстр. № 5106 від 19.02.2021), який буде розглядатися Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

Авторів законопроекту обурює, що чинне нормативно-правове регулювання особливостей набуття статусу платника єдиного податку четвертої групи сільськогосподарськими товаровиробниками не дозволяє вважати сільськогосподарською продукцією квіти, вирощені у горщиках (тоді як зрізані квіти вважаються такою продукцією), так як унеможливлює врахування в складі частки сільськогосподарського товаровиробництва виробництво (вирощування) зазначених квітів, чим «безпідставно обмежується право виробників квітів у горщиках бути платниками єдиного податку четвертої групи, хоча виробники зрізаних квітів мають таке право».

Одночасно УКТ ЗЕД затверджена Законом України «Про митний тариф України», і на даний час її група  містить 6 найменувань квітів, що вирощуються у горщиках, зокрема, такі як:

0601203000 – Розгалужені кореневища орхідеї в стані цвітіння у горщиках;

0601209000 – Розгалужені кореневища інших декоративних рослин в стані цвітіння у горщиках;

0602909100 – Декоративні квіткові рослини для закритого ґрунту у горщиках;

0602400000 – Троянди декоративні не щеплені для закритого ґрунту у горщиках;

0602300000 – Азалії не щеплені для закритого ґрунту горщиках;

0602909900 – Декоративні не квіткові рослини для закритого ґрунту у горщиках.

Крім того, відповідно до положень п. 291.5-1.1, ст. 291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи суб’єкти господарювання, у яких понад 50 відсотків доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини). Квіти у горщиках у переліку виключень не зазначені.

Отже, на даний час виробники зрізаних квітів мають право бути платником єдиного податку четвертої групи, а виробники квітів у горщиках такого права позбавлені.

У зв’язку з цим та враховуючи подібність діяльності із вирощування зрізаних квітів та квітів у горщиках, у Раді вважають необхідним надання права останнім бути платником єдиного податку четвертої групи.

Законопроектом пропонується внести зміни до п. 291.5-1.1, ст. 291 Податкового кодексу України щодо доповнення позицією «квіти у горщиках» переліку квітів, вирощування яких не позбавляє права особу бути платником єдиного податку четвертої групи.

У прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту пропонується доповнити групу 06 «Живі дерева та інші рослини; цибулини, коріння та інші аналогічні частини рослин; зрізані квіти і декоративна зелень» Розділу ІІ «ПРОДУКТИ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ» Митного тарифу України, встановленого Законом України «Про Митний тариф України», товарними позиціями квітів у горщиках, що дасть можливість вважати їх сільськогосподарськими товаровиробниками у розумінні положень ст. 291, п.п. 14.1.234, 14.1.235 ст. 14 Податкового кодексу України.

У Комітеті з питань бюджету на ініціативу фінансового комітету відповіли, що до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, які вимагаються відповідно до норм частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Крім того, передбачена законопроектом дата набрання чинності відповідним законом (з дня, наступного за днем його опублікування) не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України щодо терміну введення в дію законів, які мають вплив на показники бюджету, а також підпункту 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу України щодо стабільності податкового законодавства.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація положень законопроекту призведе до втрат доходів державного та місцевих бюджетів, а вартісна величина впливу законопроекту залежатиме від кількості суб’єктів господарювання, які перейдуть із сплати податків за загальною системою оподаткування до сплати єдиного податку. При цьому Мінфін зауважує, що реалізація запропонованої законопроектом концепції оподаткування діяльності з вирощування та реалізації рослин у горщиках призведе до зниження доходів місцевих бюджетів, яке відповідно до Бюджетного кодексу України необхідно буде компенсувати з державного бюджету.

Депутати зареєстрували законопроект, який надає право працівникам ДБР носити зброю та зберігати наркотики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси