Як зміниться підсудність справ про встановлення фактів смерті на тимчасово окупованій території

08:50, 4 мая 2021
Обмеження у виборі місцевого загального суду для звернення із заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території можуть зняти.
Як зміниться підсудність справ про встановлення фактів смерті на тимчасово окупованій території
Джерело фото: УП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проектом Закону України «Про внесення змін до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України щодо зняття обмежень у виборі місцевого загального суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України» (реєстрац. № 3832 від 13.07.2020) пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України, виклавши абзац другий частини першої статті 317 в такій редакції:

“Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до будь-якого місцевого загального суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.”

Метою законопроекту є зняття обмежень у виборі місцевого загального суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

На даний час офіційне визнання і підтвердження державою фактів смерті осіб на тимчасово окупованій території України здійснюється в судовому порядку.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 317 Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Вказана норма Цивільного процесуального кодексу трактується судами України таким чином, що заяви про встановлення факту смерті подаються до суду за місцем проживання (перебування) заявника за межами тимчасово окупованої території України.

Таким чином, особи, зареєстровані на тимчасово окупованих територіях України, обмежені у виборі місцевого загального суду для звернення із заявою про встановлення факту смерті.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» цивільні справи таких осіб розглядаються місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.

Раніше розповідалося, що Суд скасував штраф за перевищення швидкості, оскільки виявив, що прилад TruCam був неопломбований.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде