Суд скасував штраф за перевищення швидкості, оскільки виявив, що прилад TruCam був непломбований

12:28, 5 апреля 2021
Поліцейські вимірювали швидкість руху з рук неопломбованим TruCam.
Суд скасував штраф за перевищення швидкості, оскільки виявив, що прилад TruCam був непломбований
Джерело фото: autocentre.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував Постанову про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, та закрив провадження в справі № 752/8928/20 про адміністративне правопорушення, оскільки виявив, що технічний прилад TruCam є неопломбованим.

Відповідачем до Відзиву на адміністративний позов додано фото з технічного приладу, за допомогою якого здійснено фіксацію правопорушення - TruCam.

Як вбачається з наданого Позивачем фото, зазначений технічний прилад TruCam поліцейський тримає в руках.

А відповідно до п. 2 частини першої ст. 40 Закону України «Про Національну поліцію» від 2 липня 2015 року № 580-VIII, поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

Враховуючи зазначені положення ст. 40 Закону № 580-VIII при проведенні фіксації швидкості певного транспортного засобу автоматична фото- і відеотехніка повинна бути розміщена в порядку, визначеному вказаною нормою Закону - стаціонарно вмонтованим способом, тому як здійснення фіксації швидкості з руки (рук) може дати більше, ніж передбачено відповідним свідоцтвом про повірку похибки, що ставить під сумнів зафіксовану швидкість руху транспортного засобу, яким керував Позивач.

Проте Відповідачем будь-яких доказів щодо способу розміщення, закріплення приладу TruCam, яким поліцейський здійснював вимірювання швидкості руху автомобіля Позивача, не надано.

Більш того, згідно з пп. 16 п. 3 Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів, затвердженого Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 8 лютого 2016 року № 193, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 лютого 2016 року за № 278/28408, у разі якщо відбиток повірочного тавра або пломбу пошкоджено чи свідоцтво про повірку втрачено, засіб вимірювальної техніки вважається неповіреним.

А як вбачається з наданих Позивачем фото, на зазначеній вимірювальній техніці TruCam відсутня пломба та є ознаки фізичного втручання, у зв`язку з чим колегія суддів дійшла висновку, що зазначений пристрій був неповіреним.

Крім того, відповідно до абзацу першого пункту 5 розділу IV Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України 7 листопада 2015 року № 1395, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2015 року за № 1408/27853, постанова про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі (додаток 5), складається у письмовій формі (заповнюється відповідно до вимог пункту 10 розділу XIII цієї Інструкції) або за наявності технічної можливості в електронній формі у вигляді стрічки, яка роздруковується за допомогою спеціальних технічних пристроїв, із зазначенням відомостей, що відповідають пунктам постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, наведеної у додатку 5 до цієї Інструкції.

Проте у пункті 9 Постанови у справі про адміністративне правопорушення відповідних відомостей про технічний засіб, за допомогою якого здійснено фіксацію правопорушення - TruCam, не зазначено.

Раніше рішення апеляційного суду в частині врахування щирого каяття ККС назвав сумнівним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва