Ліквідація ОАСК: Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів звернулася до Президента Європейської асоціації адміністративних судів

16:40, 13 мая 2021
На декілька років зупиниться розгляд приблизно 45 000 справ: Голова Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів звернувся до європейських колег щодо ініціативи з ліквідації ОАСК.
Ліквідація ОАСК: Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів звернулася до Президента Європейської асоціації адміністративних судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 травня стало відомо, що Голова Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Олександр Пасенюк звернувся до Президента Європейської асоціації адміністративних судів Едіт Целлер стосовно законопроекту 5369  Володимира Зеленського про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

У зверненні зазначено наступне:

«До Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів надійшов лист від зборів суддів Окружного адміністративного суду міста Києва – членів асоціації.

В листі ставляться питання про вивчення ситуації, що склалася у зв‘язку із запропонованою Президентом України ліквідацією суду, та з проханням допомоги по захисту професійних та соціальних прав суддів та працівників апарату суду.

Занепокоєння викликано поданням Головою Держави як невідкладних проектів законів України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» (реєстр. №5369 від 13.04.2021 р.) і «Про внесення зміни до розділу ХІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (реєстр. №5370 від 13.04.2021 р.).

Внаслідок реалізації цих ініціатив суд, який має виключні повноваження розглядати справи проти Уряду та центральних органів влади, повністю припинить здійснювати правосуддя одночасно з набранням чинності вказаних законів.

На декілька років зупиниться розгляд приблизно 45 000 справ, у тому числі з питань соціального захисту громадян, які перебувають у провадженні суду, оскільки суд, до якого в кінцевому результаті будуть передані ці справи, ще не створений, як і не створена Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка має здійснювати добір та переведення суддів до новоутвореного суду.

Тимчасово справи мають бути передані до іншого окружного суду, юрисдикція якого поширюється на Київську область, кількість повноважних суддів в якому є меншою більш ніж у два рази, чим в Окружному адміністративному суді м. Києва. Внаслідок цього цей суд, до якого тимчасово передаються справи, на кілька місяців буде паралізований лише процедурою прийняття до провадження близько 45 000 справ.

Наведене є очевидним обмеженням доступу громадян до правосуддя, не говорячи вже про колосальні втрати бюджетних коштів, які необхідні для реалізації вказаних законів.

Вищою радою правосуддя 04 березня 2021 року надано Консультативний висновок щодо попереднього проекту подібного Закону України «Про ліквідацію та утворення окружних адміністративних судів, юрисдикція яких поширюється на територію Київської області та міста Києва», затверджений Рішенням Вищої ради правосуддя від 04 березня 2021 року № 581/0/15-21.

У цьому Висновку Вища рада правосуддя звернула увагу, як на організаційну неспроможність проекту, так і на загрозу незалежності суду, на відсутність належного обґрунтування оптимізації видатків державного бюджету.

У своєму зверненні до Президента України та народних депутатів України, ухваленому рішенням Ради суддів України від 15.04.2021 № 13, Радою суддів України чітко наголошено на відсутності виключних підстав для ліквідації судів, визначених національним законодавством.

Венеційська комісія неодноразово наголошувала на тому, що не існує нічого більш небезпечного для незалежності суддів, ніж створення враження у суддів та широкої громадськості, що новообрані політичні органи держави матимуть повноваження вирішувати, чи залишати суддів на їх посадах, чи ні. Довіра до судової влади може зростати лише в рамках стабільної системи. Стійка інституційна нестабільність, коли реформи слідують за змінами політичної влади, може бути шкідливою для довіри суспільства до судової влади як незалежної та неупередженої інституції. У свою чергу Бюро КРЄС, зазначаючи, що антикорупційні кампанії часто використовуються як привід для виправдання обмежень судової незалежності, рішуче виступає проти такого підходу, який загрожує вплинути на судову систему (системи), обмежуючи незалежність судової влади.

Новий проект закону про ліквідацію суду не супроводжується висновком Вищої ради правосуддя щодо підтримки нового законопроекту, що прямо суперечить частині другої статті 125 Конституції України, що також створює загрозу незалежності усій судовій системі України внаслідок загрози ліквідації будь-якого суду у випадку, якщо його рішення не влаштовують діючий політикум.

При цьому, не зайвим буде наголосити, що на даний час відсутні вироки судів відносно суддів Окружного адміністративного суду м. Києва щодо вчинення ними кримінально караних діянь.

На думку суддів Окружного адміністративного суду м. Києва насправді, однією з основних причин ліквідації суду, є незгода з рішеннями суду, у т.ч. з тими, які набрали законної сили, проти Уряду та центральних органів виконавчої влади, що час від часу супроводжується обшуками суду та житла суддів, викликами на допити. Такі ініціативи тривають з 2008 року (нереалізований Указ Президента України від 13 жовтня 2008 року № 922/2008).

Враховуючи ситуацію, що склалася, ми закликаємо чітко висловити підтримку судовій незалежності в Україні та відреагувати на події, що відбуваються в судовій системі України та пересвідчитись, що влада відхиляється від раніше обраного шляху й у зв’язку з цим має застосувати всі необхідні заходи задля відновлення та поваги до незалежності судової влади.

Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів просить Вас проаналізувати ситуацію, що склалася, надати своє бачення та підтримку незалежності судової влади в країні, а також звернутися до Президента України та Верховної Ради України уповноважених органів держави з відповідним зверненням на основі статутних цілей та завдань Асоціації.

З повагою

Президент Всеукраїнської асоціації

адміністративних суддів                                                               О. Пасенюк».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області