Рада зняла обмеження для кредитування вимушених переселенців

17:45, 19 мая 2021
Мораторій на стягнення іпотечного майна обмежував участь переселенців у програмах отримання доступного житла.
Рада зняла обмеження для кредитування вимушених переселенців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила Закон України про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 5199 від 04.03.2021) для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг

Ухваленим Законом скасований мораторій на звернення стягнення на заставне майно, за кредитами, які будуть оформлені мешканцями зони АТО та ОСС, під заставу нерухомості, що належить за правом власності фізичним особам та фізичним особам-підприємцям.

Мораторій був встановлений Законом України № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» та фактично унеможливлював кредитування фізичних осіб за іпотекою, а також обмежував права малого та середнього бізнесу щодо кредитування бізнесу під заставу нерухомості, яка належить фізичним особам та фізичним особам-підприємцям.

Віднині мораторій не поширюється на нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики, укладеними з громадянами України місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, якщо такі договори будуть укладені після 1 травня 2021 року або до яких після 1 травня 2021 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Також скасовується мораторій на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, які будуть оформлені під заставу нерухомості, яка належить на праві власності фізичним особам та фізичним особам-підприємцям, починаючи з 01.05.2021 року. Таким чином, залишиться в дії мораторій на звернення стягнення на заставне майно щодо чинних договорів.

Навіщо потрібен закон

У 2021 році Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України та Президентом України почали втілюватися програми, які сприяють розвитку малого та середнього бізнесу та роблять доступним придбання житла для фізичних осіб. 

Одна з останніх програм - “Доступне житло під 7%”, яка дозволяє громадянам України отримувати пільгові іпотечні кредити для придбання власної нерухомості. А потім зявилася програма кредитування під 3 (три) відсотки для вимушених переселенців.

Але у мешканців Луганської та Донецької областей була відсутня можливість скористатися вказаними програмами та іпотечними кредитами в цілому для придбання нерухомості на території Луганської, Донецької та частини Харківської областей у зв’язку з діючим мораторієм.

Що у свою чергу обмежувало всі ініціативи Президента України з доступного кредитування.

На переконання депутатів такі обмеження відтепер зняті.

Раніше розповідалося, як зміниться статус НАБУ та чи будуть звільняти Артема Ситника.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді