Как из Электронного суда опять сделали «бумажный»: вступил в силу новый закон

10:57, 26 мая 2021
Теперь при подаче иска через Электронный кабинет нужно будет приложить доказательства отправки его копий другой стороне с описью вложения.
Как из Электронного суда опять сделали «бумажный»: вступил в силу новый закон
Источник фото: pikabu
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В среду, 26 мая, вступил в силу закон «о поэтапном запуске Единой судебной информационно-телекоммуникационной системы» (ЕСИТС). Речь идет о принятом 27 апреля Верховной Радой законопроекте 3985.
Однако на практике его можно назвать законом «О замораживании создания электронного правосудия в Украине».

Так, этим законом Верховная Рада добавила обязанность для участников процесса при подаче электронных документов в суд прилагать доказательства их отправки оппоненту.

Так, на самих участников процесса теперь возлагается обязанность направлять копии процессуальных документов оппоненту, если документы подаются в суд в электронной форме. То есть, до подачи иска или другого процессуального документа через «Электронный кабинет».

Такие изменения вносятся в ч. 6 и ч. 7 статьи 43 Гражданского процессуального кодекса (ГПК).

Так, устанавливается, что если участник дела подает процессуальные документы в суд в электронной форме, то он обязан предоставить доказательство направления письмом с описью вложения другим участникам дела копий поданных в суд документов.

Изменения в ст. 43 ГПК звучат так:

«6. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів».

До изменений, напомним, ч. 6 и ч. 7 выглядели следующим образом:

«6. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Учасник справи звільняється від обов’язку надсилати іншим учасникам справи або подавати до суду копії документів відповідно до кількості учасників справи, якщо він подає документи до суду в електронній формі. У такому разі копії відповідних документів іншим учасникам справи направляє суд. Якщо обсяг документів є надмірним, суд направляє учасникам справи тільки копії процесуальних документів та повідомлення про можливість ознайомитися з іншими матеріалами в приміщенні суду або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему».

Аналогично законопроектом вносятся изменения в статью 177 ГПК.

Так, ч. 1 статьи дополняется нормой о том, что истец сразу должен приложить к своему электронному иску доказательства отправки копий противной стороне:

«У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов’язаний додати до позовної заяви доказ надсилання копій таких документів іншим учасникам справи».

Еще более интересно такая норма выглядит в административном процессе, где, как правило, человек судится с государством.

Авторы законопроекта предложили внести такие изменения в ст. 44 Кодекса административного судопроизводства:

«У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій надісланих документів»;

До изменений ч. 9 звучала так:

«Учасник справи звільняється від обов’язку надсилати іншим учасникам справи або подавати до суду копії документів відповідно до кількості учасників справи, якщо він подає документи до суду в електронній формі. У такому разі копії відповідних документів іншим учасникам справи направляє суд. Якщо обсяг документів є надмірним, суд направляє учасникам справи тільки копії процесуальних документів та повідомлення про можливість ознайомитися з іншими матеріалами в приміщенні суду або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему».

Также ч. 2 ст. 161 КАСУ дополнена абзацем 2 такого содержания:

«До позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Суб’єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов’язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі подання до суду документів в електронній формі суб'єкт владних повноважень зобов’язаний надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих документів».

Кроме того, новым законом пока оставлена «бумажная» форма судебного дела. «Суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в паперовій або електронній формі в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС», - прописано в изменениях к ХПК и КАСУ.

Добавим, что Единая судебная информационно-телекоммуникационная система (ЕСИТС), как известно, не заработала, и согласно Указу Зеленского №189/2021, заработает, в лучшем случае, к 2025 году.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва