В Україні зміниться процедура усиновлення дітей: деталі

14:50, 26 мая 2021
Міністерство соціальної політики підготувало законопроект, який розширює коло осіб, що не можуть бути усиновлювачами.
В Україні зміниться процедура усиновлення дітей: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики України на чолі з міністром Мариною Лазебною пропонує унормувати усиновлення дітей. Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усиновлення дітей», розміщеному на сайті Кабінету міністрів України.

Чиновники пропонують прописати, що максимальна різниця у віці між усиновлювачем і дитиною не може перевищувати 45 років. Якщо усиновлювачем є подружжя, то різниця у віці визначається за молодшим із них.

Не зможуть усиновити дітей особи, які мають хворобу, що не дозволить їм виконувати свої батьківські обов’язки і це підтверджено висновком лікарсько-консультативної комісії.

Також дитина, яка має лише матір або батька, не може бути усиновлена чоловіком або жінкою своїх батьків, якщо вони не перебувають у шлюбі. Однак, якщо вони проживають однією сім’єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. При цьому кількість дітей, яку можна усиновити, не обмежується.

Не можуть бути усиновлювачами особи, які не пройшли курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт або перебувають на профілактичному обліку в поліції як кривдники.

Згода батьків на усиновлення відтепер може бути дана не раніше ніж через шість тижнів з дня народження дитини.

Цікавим є питання зміни прізвища усиновленої дитини. Якщо батьки знаходяться на різних прізвищах, то вони за згодою визначають, яке прізвище носитиме дитина. Якщо ж дитина досягла 7 років, то потрібна її згода на зміну прізвища чи імені.

Усиновлювачі також повинні повідомляти органи опіки в разі зміни місця проживання дитини. При виїзді за кодон урядовці пропонують зобов’язати опікунів поставити протягом 10 днів на консульський облік дитину.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на Кабміні Арсен Аваков ініціював зміни до порядку державної реєстрації автомобілів та порядку торгівлі ними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області