Заробітчани отримають від держави гроші на початок власного бізнесу: з такою ініціативою виступив Кабмін

15:48, 31 мая 2021
Комітет рекомендує законопроект, яким встановлюється порядок отримання фінансової допомоги трудовими мігрантами.
Заробітчани отримають від держави гроші на початок власного бізнесу: з такою ініціативою виступив Кабмін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді (Г.М. Третьякова) включити законопроект № 4669 до порядку денного сесії та прийняти за основу за результатами розгляду у першому читанні, альтернативний законопроект № 4669-1 рекомендовано включити до порядку денного та відхилити.

Законопроект має назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів», ним пропонується стимулювати громадян, які працюють за кордоном, повернутися в Україну, зокрема, шляхом надання державної допомоги на започаткування підприємницької діяльності.

Проект закону був внесений Кабінетом міністрів України з метою запровадження програми сприяння інвестуванню зароблених громадянами за кордоном коштів у розвиток малого та середнього підприємництва в Україні.

Так, в Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» з’явиться новий вид соціальної послуги: надання допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів відповідно до статті 27-1 Закону України «Про зайнятість населення».

Допомога для економічної реінтеграції буде надаватися громадянам України з числа трудових мігрантів, які мають страховий стаж понад десять років, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття одноразово на безповоротній основі.

Громадяни України з числа трудових мігрантів, які мають страховий стаж менше десяти років, можуть одноразово отримати допомогу для економічної реінтеграції на поворотній основі за рахунок коштів державного бюджету, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Право на отримання допомоги для економічної реінтеграції має громадянин України з числа трудових мігрантів, який провадив оплачувану діяльність за кордоном понад рік, за умови:

1) інвестування коштів, отриманих трудовим мігрантом від оплачуваної діяльності за кордоном, в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні. Розмір інвестиції повинен бути пропорційним або перевищувати розмір допомоги для економічної реінтеграції;

2) підтвердження отримання коштів від оплачуваної діяльності за кордоном;

3) проходження конкурсного відбору проектів бізнес-планів;

4) реєстрації в установленому законом порядку юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Після схвалення бізнес-плану комісією з відбору проектів бізнес-планів, реєстрації громадянином України в установленому законом порядку юридичної особи або фізичної особи — підприємця він укладає з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, договір про надання допомоги для економічної реінтеграції.

Допомога для економічної реінтеграції перераховується територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, після використання громадянином України з числа трудових мігрантів, інвестованих ним коштів.

Кошти, отримані в рамках допомоги для економічної реінтеграції громадян України з числа трудових мігрантів особами, які мають страховий стаж менше десяти років, повертаються територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, починаючи з другого року протягом наступних п’яти років.

Територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, здійснює супроводження та консультування створеної юридичної особи або фізичної особи — підприємця протягом наступних трьох років або до завершення строку повернення коштів, отриманих в рамках допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів.

Допомога для економічної реінтеграції, надана на безповоротній основі, вважається використаною не за призначенням одержувачем такої допомоги у разі непровадження ним або створеною ним юридичною особою підприємницької діяльності та підлягає поверненню.

Раніше розповідалося, що депутати знов взялися за пенсійний вік українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки