Коли державним службовцям підвищать зарплату

14:20, 8 июня 2021
Голова НАДС озвучила інформацію стосовно реформування системи оплати праці державних службовців.
Коли державним службовцям підвищать зарплату
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2022 році має розпочатися впровадження нових умов оплати праці в пілотних державних органах. У 2023 році цю модель буде апробовано і поширено в інших державних органах України. Про це зазначила голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина під час публічного обговорення теми «Реформа публічної адміністрації: оцінка прогресу й актуальні виклики» у форматі онлайн.

«Останній рік для НАДС пройшов в кропіткій праці саме за цим напрямом. І варто констатувати, що вже досить багато зроблено. Ми маємо важливі для реалізації реформи акти, такі як Методика класифікації та Каталог посад. Крім цього, проведено ґрунтовні аналітичні дослідження, а також прокласифіковано всі посади в пілотних державних органах. Наразі ще триває розроблення системи грейдів та співставлення рівня заробітної плати на державній службі з ринковим. У 2022 році має розпочатися впровадження нових умов оплати праці в пілотних державних органах. Паралельно плануємо розпочати класифікацію посад у інших державних органах. А в 2023 році апробовану модель буде поширено на всі державні органи України», - зазначила Наталія Алюшина. 

Також голова НАДС виокремила ще такі аспекти реформи:

  1. Завершення опрацювання результатів класифікації. На їх основі буде проведено співставлення рівня оплати праці на державній службі з ринковим та підготовлено фінальні пропозиції щодо грейдів. При цьому Наталія Алющина констатувала «шалений розрив» в оплаті праці між ринком і державними органами.
  2. Прийняття законопроекту щодо запровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад. Голова НАДС вказала, що це має надати змогу закріпити на законодавчому рівні систему оплати праці на основі класифікації посад. 
  3. Прийняття Порядку формування фонду оплати праці, що передбачений статтею 50 Закону України «Про державну службу». Це дозволить перейти до раціонального планування усіх складових для всіх працюючих держслужбовців на основі реальних потреб. 

Нагадаємо, які зміни передбачає впровадження реформи оплати праці державних службовців:

Впровадження класифікації посад державної служби. Посади класифікують за напрямами діяльності, рівнем відповідальності, складністю обов'язків із присвоєнням відповідних класифікаційних кодів.

Зменшення кількості складових заробітної плати державних службовців. Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням дискреції керівника на розмір заробітної плати шляхом визначення “основної” та “додаткової” частки заробітної плати:

основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);

додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керівника - не більше 30%.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала, скільки отримують державні службовці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде