В Україні запрацює Реєстр кваліфікацій: що це таке і як функціонуватиме

11:25, 16 июня 2021
Чиновники сподіваються, що положення дозволить створити єдину базу кваліфікацій та сприятиме роботодавцям у пошуку працівників.
В Україні запрацює Реєстр кваліфікацій: що це таке і як функціонуватиме
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України опублікував проект положення про Реєстр кваліфікацій. Документ розроблений Міністерством освіти і науки України. У пояснювальній записці зазначено, що метою Реєстру кваліфікацій є задоволення потреб юридичних та фізичних осіб, роботодавців, органів влади в оперативному отриманні відомостей про кваліфікації, способи набуття та присвоєння кваліфікацій.

Отже, Реєстр кваліфікацій — це автоматизована система збирання, оброблення, зберігання та захисту інформації про кваліфікації, про присвоєні/підтверджені професійні кваліфікації, про кваліфікаційні центри, експертів з акредитації кваліфікаційних центрів, іншої інформації, визначеної цим Положенням, для задоволення потреб фізичних та юридичних осіб;

користувач Реєстру — працівник реєстратора, якому наказом керівника реєстратора надано право доступу до Реєстру;

реєстратор — юридична особа, фізична особа-підприємець, що повинна подавати до Реєстру відомості, якій надано право доступу до Реєстру.

Адміністратором Реєстру є секретаріат Національного агентства кваліфікацій.

Основними завданнями Реєстру є забезпечення:

доступності інформації про кваліфікації;

інформування фізичних та юридичних осіб про видані документи про професійні кваліфікації;

проведення моніторингу розвитку Національної системи кваліфікацій;

узагальнення інформації про кваліфікації, у тому числі за рівнями Національної рамки кваліфікацій, найменування професій, інформації про кваліфікаційні центри, експертів з акредитації кваліфікаційних центрів тощо.

Функціями Реєстру є інформування про:

професійні та освітні кваліфікації, професійні стандарти, кваліфікаційні центри — шляхом оприлюднення відомостей у відкритому доступі в межах Реєстру;

документи про присвоєні/підтверджені професійні кваліфікації — шляхом надання інформації з обмеженим доступом реєстратору;

розроблення професійних стандартів.

Реєстр складається з відомостей, які вносяться до Реєстру, а саме: кваліфікації; професійні стандарти; кваліфікаційні центри; експерти з акредитації кваліфікаційних центрів; документи про професійні кваліфікації; заявки на розроблення професійних стандартів; реєстратори та їх відокремлені структурні підрозділи, яким забезпечується (забезпечувався) доступ до Реєстру.

До Реєстру вноситься інформація про реєстраторів та їх відокремлені структурні підрозділи:

повне найменування та за наявності скорочене — для юридичних осіб; прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) — для фізичних осіб-підприємців;

ідентифікаційний код (для фізичних осіб-підприємців — реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті); місцезнаходження (для фізичних осіб-підприємців — місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок);

адреса вебсайта та електронної пошти, контактні номери телефону;

посада керівника, його прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), підстави, на яких діє керівник;

інформація про припинення (реорганізацію) реєстратора;

дані про правонаступників реєстратора.

Усі відомості, що містяться в Реєстрі, крім персональних даних та інформації з обмеженим доступом, є відкритими. Безоплатний і вільний доступ до Реєстру здійснюється за електронною адресою.

Фізична особа також має повний доступ до всієї інформації про себе, що міститься в Реєстрі, на вебсайті Реєстру, шляхом подання через вебсайт розпорядника Реєстру відповідного запиту з накладенням удосконаленого електронного підпису, в якому зазначаються прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), місце проживання і реквізити документа, що посвідчує таку фізичну особу.

У МОН сподіваються, що прийняття проекту акта дозволить створити єдину базу кваліфікацій та систематизувати існуючі дані.

Раніше Верховна Рада прийняла за основу законопроект про функціонування національної системи кваліфікацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки