Адміністративний арешт та громадські роботи: як депутати пропонують боротися з домашнім насильством

17:39, 2 июля 2021
Верховна Рада схвалила законопроект, який посилює відповідальність за домашнє насильство.
Адміністративний арешт та громадські роботи: як депутати пропонують боротися з домашнім насильством
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила в цілому як закон законопроект №3908-1 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Авторами законопроекту зазначені жінки-депутати Марина Бардіна, Ольга Коваль, Євгенія Кравчук та інші.

Посилять відповідальність для силових структур, у яких часто виникають скандали через насильство.

Зокрема передбачається, що  військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів, а також особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро України, рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, поліцейські несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах. До зазначених осіб не може бути застосовано громадські роботи, виправні роботи, адміністративний арешт. Притягнення таких осіб до відповідальності за вчинення домашнього насильства здійснюється на загальних підставах. При цьому в Головному юридичному управлінні (ГЮУ) розкритикували дану норму. Експерти зазначили, що така редакція  потребує доопрацювання, оскільки з її змісту незрозуміло, що «здійснюється на загальних підставах». Якщо мається на увазі, що за вчинення домашнього насильства особи несуть відповідальність на загальних підставах, то за такої редакції до них можуть бути застосовані такі види адміністративних стягнень, як  громадські роботи та адміністративний арешт.

Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо) - тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 340 грн) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, - тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів (до 680 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Раніше у парламенті зареєстрували проект Закону про правотворчу діяльність. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області