Відпустка при народженні дитини: новий порядок та умови надання

12:25, 7 июля 2021
Кабмін планує конкретизувати механізм та умови надання відпустки при народженні дитини.
Відпустка при народженні дитини: новий порядок та умови надання
Джерело фото: delo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 7 липня, Кабмін планує розглянути постанову, якою планується затвердити порядок надання відпустки при народженні дитини.

Так, основні умови наданні відпустки при народженні дитини, регламентовано у статті 19-1 Закону України «Про відпустки» та статті 77-3 Кодексу законів про працю України. Водночас, Порядок визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини.

Також зазначається, право на відпустку має:

1) чоловік, дружина якого народила дитину;

2) батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

3) баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більше як на 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів) не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104 дня з народження дитини.

Варто зазначити, що відпустка не підлягатиме грошовій компенсації та поділу на частини.

Підстави надання відпустки (перелік документів)

Так, особи, зазначені в підпункті 1 пункту 3 цього Порядку (чоловік, дружина якого народила дитину), під час подання заяви про надання відпустки повинні пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації дитини, або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, під час подання заяви про надання відпустки повинен пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації дитини, або свідоцтво про народження дитини, довідку про реєстрації місця проживання.

Баба, дід, або інший повнолітній родич дитини, батько якої є одиноким, під час надання заяви про надання відпустки повинні пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації дитини, або свідоцтво про народження дитини, а також заяву одинокого батька, в якій засвідчується невикористання ним такої відпустки та зазначається особа, що фактично здійснюватиме догляд за дитиною із числа осіб визначених підпунктом 3 пункту 3 цього Порядку.

Окремо зазначається, що реалізація акта дозволить додатково врегулювати механізм та умови надання оплачуваної відпустки при народженні дитини передбаченої статтею 19-1 Закону України «Про відпустки».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді