МОН пропонує змінити галузі знань і спеціальностей, за якими вчаться студенти вишів

12:53, 7 июля 2021
Гармонізація галузей i спеціальностей означає можливість встановлення ïx відповідності кодам Міжнародної стандартної класифікації освіти (MCKO) для переходу від національного переліку до MCKO i в зворотному напрямку.
МОН пропонує змінити галузі знань і спеціальностей, за якими вчаться студенти вишів
Джерело фото: facebook.com/irina.venediktova.31
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Кабінету міністрів України опубліковано проект Постанови про внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, яка доповнює Перелік галузей знань i спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 29 квітня 2015 р. № 266, відповідними галузями знань Міжнародної стандартної класифікації освіти (ISCED-F-2013) з метою приведення його у відповідність до частини першої статті 1 Закону України «Про вищу освіту».

На сьогодні в Україні діє Перелік галузей знань i спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 266. Він визначає також галузі знань i спеціальності, за якими здійснюється підготовка здобувачів фахової передвищої освіти.

Частиною першою статті 1 Закону України «Про вищу освіту» встановлено таке визначення галузі i спеціальності:

галузь знань — гармонізована з Міжнародною стандартною класифікацією освіти широка предметна область освіти i науки, що включає гpyпy споріднених спеціальностей;

спеціальність — гармонізована з Міжнародною стандартною класифікацією освіти предметна область освіти i науки, яка об’єднує споріднені освітні програми, що передбачають спільні вимоги до компетентностей i результатів навчання випускників.

У пояснювальній записці зазначено, що гармонізація галузей i спеціальностей означає можливість встановлення ïx відповідності кодам Міжнародної стандартної класифікації освіти (MCKO) для переходу від національного переліку до MCKO i в зворотному напрямку.

Проектом акта затверджується нова редакція додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р.

У таблиці кожній спеціальності національного переліку поставлено у відповідність одну або кілька деталізованих галузей MCKO, що забезпечує гармонізацію на рівні спеціальностей — предметних областей освіти i науки, чим забезпечується виконання частини першої статті 1 Закону України «Про вищу освіту». Гармонізація на рівні галузей здійснюється через подальше визначення кодів широкої та вузької галузей знань MCKO, що відповідають коду деталізованої галузі, з якою встановлено відповідність спеціальності національного переліку.

Наприклад, галузь знань «Педагогіка» включає в себе: Освітні, педагогічні науки; Дошкільну освіту; Початкову освіту; Середню освіту (за предметними спеціальностями); Професійна освіта (за спеціалізаціями); Спеціальну освіту; Фізична культура і світ. Галузь Право отримало шифр 08, код спеціальності 081 тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що водіям дозволять заробляти на порушниках ПДР.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді