Українцям підвищать пенсії: кому і на скільки

08:05, 8 июля 2021
Профільний комітет парламенту підтримав законопроект, який встановлює мінімальний розмір пенсії за віком за наявності відповідного стажу в розмірі двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
Українцям підвищать пенсії: кому і на скільки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо розміру мінімальної пенсії за віком та у зв'язку з втратою годувальника (р.№ 5446, н.д. Демченко С.).

У законопроекті передбачено внести зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зокрема, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом (на сьогодні це 3708 грн).

Разом з тим, пропонується з 1 січня 2022 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановити в розмірі 70 відсотків мінімальної заробітної плати, що на даний час становить  4200 грн., але показник з січня 2022 р. може бути змінений у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати.

Також за наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж передбачено, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, але не менше півтора прожиткових мінімумів, що становить 2901 грн., для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про прожитковий мінімум».

Депутат пропонує, аби пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначалася в розмірі: на одного непрацездатного члена сім'ї - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, але не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про прожитковий мінімум»; на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, але не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про прожитковий мінімум», що розподіляється між ними рівними частками,

Дітям-сиротам пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначалася в розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків, але не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про прожитковий мінімум».»

Голосування за законопроект викликало дискусію. Зокрема, голова комітету Галина Третьякова вказала на проблему розрахунків стосовно необхідних коштів. За її словами, фінансувати дані ініціативи можна лише вдвічі збільшивши ЄСВ. Також вона запропонувала голосувати за включення законопроекту до порядку денного із формулюванням: «Включити з порушенням Бюджетного кодексу і регламенту». Однак депутати виступили проти такого формулювання і проголосували просто за включення до порядку денного.

Альтернативний законопроект про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру мінімальної пенсії за віком та пенсії у зв’язку з втратою годувальника (р.№ 5446-1, н.д. Королевська Н. та інші) було відхилено.

Також депутати проголосували за включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення підвищення розмірів пенсій (р.№ 5023, н.д. Тимошенко Ю.В., Цимбалюк М.М.).

У пояснювальній записці депутати зазначили, що Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»:

-  було передбачено величину оцінки одного року страхового стажу 1,35 відсотків. Дана норма була запроваджена у 2008 році. Однак, Законом України від 03.10.2017 №2148 зменшено величину оцінки одного року страхового стажу до 1 відсотка, що призвело до зменшення розміру трудових пенсій;

- не передбачено мінімальний інвестиційний дохід для виплат застрахованим особам при запровадженні другого рівня - накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що може призвести до заниження розмірів виплат. 

Тому законопроектом передбачено:

збільшити величину оцінки одного року страхового стажу з 1 відсотка до 1,35 відсотка;

- визначення, що інвестиційний дохід для здійснення довічної пенсії або одноразової виплати застрахованій особі повинен складати не менше суми коштів, які сплачені до накопичувальної системи, включаючи надходження коштів від інвестиції,  збільшеної на індекс підвищення споживчих цін для населення з наступного місяця після  надходження коштів до накопичувальної системи включаючи попередній місяць після завершення виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Не були включені до порядку денного законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення умов призначення пенсій (р.№ 3054 доопрацьований, н.д. Королевська Н. та інші); про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розмірів пенсій за понаднормовий страховий стаж та у разі відстрочки призначення пенсії (р. № 5024, н.д. н.д. Тимошенко Ю.В., Цимбалюк М.М.); про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (р.№ 5089, н.д. Королевська Н. та інші).

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо соціальних пільг та соціальних гарантій для учасників бойових дій (р.№ 5026, н.д. Заремський М.) відправили на доопрацювання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що водіям дозволять заробляти на порушниках ПДР.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва