Комітет затвердив законопроект про великий Державний Герб України та передав його в сесійну залу

18:16, 14 июля 2021
Руслан Стефанчук просить не прибирати корону з Герба та запевняє, що Тризуб залишається державним символом України.
Комітет затвердив законопроект про великий Державний Герб України та передав його в сесійну залу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому законопроект Президента України про великий Державний Герб України. Останній зареєстрований за № 5712 від 29.06.2021 та визначений як невідкладний.

Одночасно, віце-спікер ВРУ Руслан Стефанчук на засіданні Комітету пояснив, що Тризуб залишається основним державним гербом України. Він назвав його найбільш лаконічним та найкращим в світі державним гербом, який може існувати. Тому Президент України проявив політичну волю та прийняв рішення залишити основним та всеохоплюючим гербом малий герб України, але запропонувати версію Великого Герба України і використання його лише у виняткових випадках.

Як відомо, згідно статті 20 Конституції України великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Законопроект, внесений Президентом, містить опис великого Державного Герба України.

Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору.

Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

На питання нардепа Дмитра Гуріна про те, що на Гербі робить корона, Руслан Стефанчук пояснив, що під час геральдичного опису цього знаку відображені періоди історичного розвитку держави. При цьому Україна була і є демократичною державою. На прохання прибрати корону з герба, Руслан Стефанчук попросив Комітет підтримати законопроект і надати можливість Україні отримати той герб, до якого всі звикли з 2009 року. Починати дискусії щодо зображення буде означати, що ще 25 років вимоги Конституції України не будуть виконані.

Раніше Олександр Корнієнко розповів, навіщо на ескізі великого Державного Герба України дві корони та чому у лева червоні кігті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси