В МВС хочуть подовжити іноземцям строки надання дозволів на імміграцію

12:55, 21 июля 2021
В МВС не планують штрафувати тих, хто своєчасно не звернувся до міграційної служби внаслідок карантину.
В МВС хочуть подовжити іноземцям строки надання дозволів на імміграцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін 21 липня розгляне проект  постанови Кабінету міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 18 березня 2020 р. №  259», який розроблявся Міністерством внутрішніх справ України.

Проектом пропонується текст постанови Кабінету міністрів України від 18 березня 2020 р. № 259 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції на період установлення на всій території України карантину» викласти в новій редакції.

Зокрема, новою редакцією постанови виключаються норми, які регулюють умови звільнення іноземців та осіб без громадянства від адміністративної відповідальності за порушення міграційного законодавства.

Крім того, проектом передбачається продовження до двох років строку дії рішень про надання дозволів на імміграцію в Україну, прийнятих упродовж одного року до встановлення карантину або в період дії карантину.

Проект розроблено Державною міграційною службою України з власної ініціативи, виходячи з наступного.

Підпунктом 3 пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Пунктом 4 розділу II «Прикінцеві положення» Закону визначено, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв'язку із введенням карантину, не застосовується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину.

Також пунктом 2 постанови Кабінету міністрів України від 18 березня 2020 року № 259 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції на період установлення на всій території України карантину» запроваджено, що на період установлення на всій території України карантину та протягом 30 днів з дня його відміни до іноземців та осіб без громадянства, які порушили законодавство у сфері міграції в частині недотримання ними строку перебування на території України чи оформлення, обміну посвідки на постійне або тимчасове проживання, якщо такі порушення настали в період або внаслідок установлення карантину, не застосовуються заходи адміністративного впливу. Такі особи у строк до 30 днів з дня відміни карантину звертаються до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби для продовження строку перебування на території України чи оформлення, обміну посвідки на постійне або тимчасове проживання.

Тож в МВС пропонують виключити з постанови норми, що регулюють питання умов звільнення осіб від адміністративної відповідальності, які врегульовані на законодавчому рівні.

Раніше Руслан Стефанчук запропонував встановити жорсткі штрафи за порушення порядку поводження з персональними даними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області