Не «Укрпоштою» єдиною: приватні фірми зможуть займатися доставкою пенсій

14:29, 29 июля 2021
Брати участь у конкурсі зможуть оператори поштового зв'язку чи інші суб'єкти, які провадять допоміжну діяльність у сфері фінансових послуг протягом не менше п'яти років і надають свої послуги в адміністративних одиницях, в яких здійснює свої повноваження ПФУ.
Не «Укрпоштою» єдиною: приватні фірми зможуть займатися доставкою пенсій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пенсійний фонд України (ПФУ) пропонує дозолити доставку пенсій і соціальних виплат людям за місцем проживання різним операторам поштового зв'язку  чи іншим суб'єктам господарювання, які  провадять допоміжну діяльність у сфері фінансових послуг. Про це йдеться у проекті Умов та порядку проведення конкурсу з відбору організацій, які здійснюють доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання.

Згідно з проектом положення конкурсна комісія з відбору створюється у складі голови, заступника, членів і секретаря. Рішення ухвалюються на засіданнях більшістю голосів. При цьому голос голови є вирішальним.

Комісія реалізує такі функції:  планування та прийняття рішення про проведення конкурсу, розгляд і затвердження умов його проведення, забезпечення рівних умов для усіх учасників  конкурсу, організація та прийняття конкурсних пропозицій тощо.

До  участі в конкурсі допускаються оператори поштового зв'язку  чи інші суб'єкти господарювання, які  провадять допоміжну діяльність у сфері фінансових послуг (оброблення та оплата фінансових трансакцій) протягом не менше п'яти  років і надають свої послуги в адміністративно-територіальних одиницях, в  яких здійснюють свої повноваження ПФУ та відповідні структурні підрозділи.

Інформація  про  конкурс  оприлюднюється на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України pfu.gov.ua та вебсайті Міністерства соціальної політики України msp.gov.ua. Дата визначається комісією.

Конкурсна комісія з власної ініціативи чи за результатами запитів учасників вносить зміни до умов проведення конкурсу не пізніше ніж за три робочих дні до закінчення строку подання конкурсних пропозицій.

Зміни до умов проведення конкурсу оприлюднюються протягом одного робочого дня з дня прийняття рішення. При цьому, у разі внесення змін до  умов проведення конкурсу, строк для  подання  конкурсних пропозицій встановлюється таким чином, щоб з моменту внесення змін до  умов проведення  конкурсу  до зазначеного кінцевого строку подання конкурсних пропозицій  залишалося  не менше семи календарних днів.

Учасник конкурсу повинен написати заяву, а також переліг регіонів, де зможе надавати свої послуги. Має бути документальне підтвердження відповідальності учасника конкурсу кваліфікаційним критеріям. Також компанія має надати тарифи на оплату з надання послуг, які не можуть бути більшими від тарифів на оплату, затверджених постановою Кабінету Міністрів    України   від   4 грудня   2019 року № 987 «Деякі   питання   оплати   послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою  пенсій  та грошових допомог». Учасник конкурсу має надати баланс і фінансовий звіт діяльності за попередні 5 років, довідку про розгалуженість мережі в регіонах, де будуть надаватися послуги, зобов’язання щодо складу послуг, інформацію про наявність або графік створення для осіб з інвалідністю безперешкодного доступу до відповідних об’єктів, довідку про відсутність (наявність) заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи; власну довідку про відсутність (наявність) заборгованості з виплати заробітної плати працівникам, розмір фонду оплати праці.

Розгляд  та  оцінка  конкурсних  пропозицій здійснюється в два етапи:

  1. (Розгляд) перевіряються відповідність  по даних матеріалах умов конкурсу, відповідність  учасників кваліфікаційним   критеріям   конкурсу,  а  також критеріям фінансової та матеріально-технічної спроможності.
  2. (Оцінка)  проводиться порівняння запропонованих  учасниками, чиї пропозиції не були відхилені, тарифів на оплату послуг з виплати і доставки  пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання їх одержувачів  для  визначення  найбільш економічно вигідної пропозиції.

Оцінка проводиться за кожним регіоном. Конкурсна комісія має право звернутися  за підтвердженням інформації, наданої учасником, до  органів  державної  влади,  підприємств, установ,  організацій  відповідно  до  їх компетенції. У разі отримання достовірної інформації про невідповідність учасника кваліфікаційним  критеріям  конкурсу, а також критеріям фінансової та матеріально-технічної спроможності  або  факту  зазначення  у конкурсній  пропозиції  будь-якої недостовірної інформації пропозиція відхиляється.

За  результатом  розгляду  складається протокол розгляду та оцінки конкурсних пропозицій.

Загальний строк розгляду, оцінки та визначення  переможця конкурсу не повинен перевищувати 20 робочих днів з дня розкриття конкурсних пропозицій.

Протокол розгляду та оцінки конкурсних пропозицій оприлюднюється протягом одного робочого  дня  з  дня  його  складання  на вебпорталі  електронних  послуг  Пенсійного фонду  України   та  вебсайті Міністерства соціальної політики України.

Пропонується, аби оцінка конкурсної пропозиції  здійснювалася  на  основі критерію  «Ціна» шляхом порівняння  запропонованих учасниками конкурсу, чиї  пропозиції  не  були відхилені, тарифів на оплату послуг.

Раніше Кабінет Міністрів України передав у Верховну Раду законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва