Мінекономіки планує підняти штрафи за порушення правил поводження з ГМО

12:59, 4 августа 2021
У Кабміні планують розглянути законопроект щодо посилення відповідальності у сфері поводження з ГМО.
Мінекономіки планує підняти штрафи за порушення правил поводження з ГМО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Кабмін планує розглянути законопроект, яким планується посилити відповідальність у сфері поводження з генетично модифікованими організмами.

Автори документа наголошують, що  недосконале регулювання унеможливлює здійснення ефективного державного нагляду (контролю) за використанням генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції в Україні.

Крім того, в пояснювальній записці підкреслили, законодавство України, що встановлює відповідальність у сфері поводження з ГМО, є недієвим. Це пов’язано з тим, що розміри штрафів, встановлені Кодексом України про адміністративні правопорушення, є низькими, і відповідно не виконують свою функцію щодо запобігання вчиненню таких правопорушень.

Тож документом пропонується посилити таку відповідальність, зокрема, зазначається, що порушення правил поводження з ГМО при здійсненні генетично-інженерної діяльності в замкненій системі  тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також зазначається, що порушення правил та вимог поводження з ГМО  при проведенні досліджень та випробувань у відкритій системі тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Варто також зазначити, що законопроектом встановлюється відповідальність і за розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства. Так, громадян пропонують карати штрафом у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а посадових осіб від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва