Реєстр олігархів має вести НАЗК, а не РНБО: депутат від «Слуги народу»

16:45, 4 августа 2021
Ідею передати ведення реєстру олігархів РНБО підтримують не всі депутати провладної фракції.
Реєстр олігархів має вести НАЗК, а не РНБО: депутат від «Слуги народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реєстр олігархів має вести Національне агентство з питань запобігання корупції, а не РНБО. Таку думку висловила в ефірі парламентського телеканалу народний депутат України, член фракції «Слуга народу» Олена Мошенець.

«Чому? Тому що Нацагенство з питань запобігання корупції вже має дуже велику кількість первинної інформації, яка стосується тих осіб, які потенційно можна називати олігархами згідно з визначенням цього законопроекту, які мають відповідні доходи, відповідну частку на ринку, які мають відповідні ЗМІ і яку мають певну політичну владу. У Нацагентства є великий перелік осіб, і навіть за словами пана Новікова, голови НАЗК, вже за таким первинним оглядом, він там нарахував більше десяти осіб, які можна назвати олігархами. Зараз ще триває дискусія, але все залежить від того, в якому форматі ці правки будуть ухвалені Комітетом, а потім будуть винесені до сесійної зали», - пояснила Олена Мошенець.

Як неодноразово нагадувала «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду законопроект «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Він зареєстрований під номером № 5599 від 02.06.2021  та визначений як невідкладний.

Згідно із законопроектом, рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймається Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена Ради національної безпеки і оборони України, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України.

Це рішення набирає чинності з дня офіційного опублікування указу Президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), є підставою для включення таких осіб до Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Передбачається, що вести відповідний реєстр буде Рада національної безпеки та оборони.

Раніше розповідалося, які декларації будуть подавати олігархи та як рахуватимуть їх майно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва