Депутат порадив чиновникам продавати свої віртуальні активи та нагадав їм про НАЗК

15:51, 21 сентября 2021
Олексій Жмеренецький повідомив, що не декларував свою криптовалюту, та вважає, що чиновники, які це зробили, припустилися великої помилки.
Депутат порадив чиновникам продавати свої віртуальні активи та нагадав їм про НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України від «Слуги народу» Олексій Жмеренецький повідомив, що не задекларував свої криптоактиви та порадив чиновникам продати свою криптовалюту.

Відповідну заяву народний обранець зробив під час круглого столу «Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики», який був присвячений Закону України «Про віртуальні активи» (що ухвалений Верховною Радою 08.09.2021 року та 21.09.2021 направлений на підпис Президенту України).

«Вони зробили велику помилку, що декларували до появи законодавства, тому що зараз виникла правова колізія. НАЗК вимагає від них ідентифікатори гаманців. Хтось боїться їх надавати через різні причини…. Виникають проблеми... Це окрема історія, як чиновникам в цей перехідний період вижити», - наголосив нардеп.

Олексій Жмеренецький пояснив, що чиновник мусить довести, в який період і за які гроші він придбав віртуальний актив, і в кого. Або якщо він його продав, то так само показати, кому та які сплачено податки.

«І проблема в тому у чиновника, що якщо розкривається ідентифікатор гаманця, «відкритий ключ» так званий, то, відповідно, будь-який орган, НАЗК, будь-який громадянин може відслідкувати кожну транзакцію, за всю історію існування цього гаманця. Якщо виявиться, що чиновник ці гроші отримав під час того, як він був державним службовцем, то це вже тягне на корупційне правопорушення.

Просто НАЗК не займалося цим питанням. Зараз воно зайнялося. Відповідно, у чиновників є проблема здійснювати операції будучи державними службовцями», - розповів нардеп.

Крім того, «слуга народу» не вбачає ніякої трагедії в тому, що власники криптоактивів беруть участь у «податковій амністії».

«В нульовій декларації немає ніякої проблеми, тому що там мова йде про податки і про те, що ці гроші не є незаконними. Тобто вони не отримані за рахунок торгівлі зброєю, наркотиками.

Якщо це просто білі гроші, з яких не сплачені податки, а податки не могли бути сплачені з віртуальних активів, тому що не існувало законодавства, то, відповідно, ніяких проблем немає. Людина сплатить мінімальний відсоток чисто як вдячність державі за те, що вона забезпечила інфраструктуру, безпеку і все інше. Який саме це податок, ми будемо дискутувати на фінансовому Комітеті. Це великий шмат роботи. Я думаю, це буде мінімальний податок», - висловив думку Олексій Жмеренецький.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що буде, якщо у ході «податкової амністії» банк вирішить, що кошти декларанта мають сумнівне походження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва