Чи можна здійснювати відеозйомку службових осіб без їх згоди

14:00, 6 октября 2021
Аудіо-, відеозапис: чи потрібен дозвіл службової особи на зйомку.
Чи можна здійснювати відеозйомку службових осіб без їх згоди
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Знімати фото та відео наразі стало набагато легше, будь-хто може взяти свій телефон та робити запис. Та не всі знають,  що під час таких дій кожна людина має право на захист. Оскільки, як зазначено у статті 307 Цивільного кодексу України,  фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Та у багатьох наших читачів виникає питання: чи можна робити фото, - відеозйомку службової особи без її згоди?

Тож «Судово-юридична газета»  переглянула актуальну судову практику з цього питання.

Так,  дане питання суд досліджував у справі  №172/798/20. Суть справи полягала в тому, що відповідач опублікував у соціальній мережі «Facebook.com» зняті таємно, без згоди позивача, фото- та відеоматеріали спілкування з ним.  Позивач зазначав, що згоди на зйомку він відповідачу не надавав, не надав згоди і на розміщення в мережі інтернет фотографій та відео з його зображенням. 

У свою чергу відповідач у судовому засіданні пояснював, що звернувся до лікаря з проханням надати йому направлення до  лікаря-невролога в обласну клінічну лікарню, однак йому було повідомлено, що направлення в ОКЛ надаються після обов`язкового проходження тесту на COVID-19. Він, поставивши під сумнів вказане, звернувся до директора КП «ВЦРЛ» Васильківської селищної ради (позивач) з усною заявою про роз`яснення вимог наказів МОЗ COVID-19 для отримання направлення до фахових спеціалістів обласної клінічної лікарні. Розмова з ним проходила у робочий час, в його службовому кабінеті та частково в коридорі лікарні. Розуміючи суспільну потребу в будь-якій інформації, отриманій від керівника медичного закладу, щодо додаткових вимог для отримання медичних послуг в умовах пандемії COVID-19, він відкрито записував на мобільний телефон у режимі відеозйомки розмову.  При цьому бачив, що ведеться відеозйомка та не заперечував проти цього.

Розглядаючи справу, суд підкреслив, що відповідно до ст. 307 ЦК України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле-  чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особо. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Також суд зазначив, що у позовній заяві  позивач посилається як на підставу своїх позовних вимог на норми ст. 307 ЦК України, однак судом встановлено, що він є директором КП «В» Васильківської селищної ради, тобто є службовою особою, керівником комунального закладу охорони здоров`я. Діяльність позивача як службової особи полягає в організації роботи районної лікарні, в тому числі й з надання якісних послуг населенню у сфері охорони здоров`я. При цьому вказані послуги надаються широкому колу осіб, які є жителями територіальної громади. Отже, така діяльність має ознаки публічності, а тому, на позивача, як на службову особу не можна розповсюджувати гарантії, передбачені ст. 307 ЦК України.

Крім того, позивач вказує, що зйомка у потенційно чутливих місцях, до яких відноситься в тому числі і лікарня, проводиться за згодою керівника цього закладу, однак як видно з відеозапису, наданому позивачем на флешносії, зйомка відбувалася не у лікарняних палатах і жоден пацієнт не відображений на відео. Спілкування відбувалося у службовому кабінеті директора комунального закладу, що не є «потенційнно чутливим» місцем у розумінні чинного законодавства.

Тож, враховуючи обставини справи, суд відмовив позивачу у позові про захист немайнових прав та відшкодування моральної шкоди.

Дещо схожу позицію виклав суд  в іншій справі. Зокрема, позивач у цій справі вказувала, що на своїй сторонці в соціальній мережі Фейбук чоловік розмістив відео та коментар до нього: ««Не дотримувалася графіка прийому громадян і відмовилася в огляді дитини».

Позивач вказувала, що до неї у кабінет увірвався відповідач зі своєю дитиною та почав вимагати продовження лікарняного. Після відмови продовжити лікарняний відповідач почав вести себе неналежним чином: підвищувати голос, насміхатися, звинувачувати у непрофесіоналізмі, тиснути морально. Також, діставши свій мобільний телефон, почав без її згоди знімати відео.

Суд нагадав, що відповідно до ст. 307 ЦК України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов`язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Разом з цим, судом встановлено, що позивач є завідуючою 3 педіатричного відділення КЗОЗ «Харківська міська дитяча клінічна лікарня № 19» та є посадовою особою, оскільки займає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків.

Суд вважає, що до вказаних правовідносин ст. 307 ЦК України не застосовується, оскільки зйомка позивача на відеоплівку в робочий час, під час виконання нею своїх службових обов`язків, можлива за відсутності згоди останньої. Тому посилання позивача на ст. 307 ЦК України щодо заборони зйомки без її дозволу під час перебування на робочому місці є необґрунтованими.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді