Денис Малюська перейнявся питаннями застосування поліграфа у Державному бюро розслідувань

13:14, 6 октября 2021
Мін'юст пропонує внести зміни до порядку проходження поліграфа працівниками ДБР.
Денис Малюська перейнявся питаннями застосування поліграфа у Державному бюро розслідувань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України перейнялося питаннями проходження поліграфа у Державному бюро розслідувань.

Для цього на розгляд Кабміну поданий проект постанови «Про внесення змін до Порядку проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа у Державному бюро розслідувань».

Його розроблено з метою правового врегулювання можливості конкурсних комісій, які обирають кандидатів на зайняття посад у Державному бюро розслідувань, ініціювати проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа та отримувати результати цього дослідження, а також для узгодження окремих етапів процедури проведення такого дослідження і внесення термінологічних уточнень.

Згідно із змінами, спеціалістом-поліграфологом буде оперативний працівник структурного підрозділу внутрішнього контролю Бюро, на який покладається проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа.

Працівники Бюро будуть проходити планові дослідження не рідше ніж один раз на рік під час проходження служби у Бюро та у разі необхідності зможуть проходити позапланові дослідження за ініціативою керівника підрозділу внутрішнього контролю Бюро.

Дослідження на поліграфі може переноситься на строк, визначений начальником структурного підрозділу внутрішнього контролю Бюро, на який покладається проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа, за наявності в об'єкта дослідження:

- гострого захворювання;

- загострення хронічного захворювання; больового синдрому; інфекційного захворювання;

- захворювання, що супроводжується серцево-судинною чи дихальною недостатністю;

- іншого стану, який не допускає можливості проведення дослідження.

Спеціалісту-поліграфологу категорично заборонено передавати результати проведених досліджень іншим суб'єктам, крім ініціаторів конкретного дослідження, а також заборонено поширювати будь-яку інформацію, що стала йому відома під час проведення дослідження.

Контроль за роботою спеціалістів-поліграфологів здійснює начальник або заступник начальника відповідного структурного підрозділу Бюро, які здобули післядипломну освіту за програмою підготовки спеціалістів-поліграфологів.

Перед початком дослідження та в процесі його проведення спеціаліст-поліграфолог з'ясовує та відстежує фізичний та психічний стан об'єкта дослідження.

У разі коли встановлено, що об'єкт дослідження перебуває хоча б в одному із вищенаведених станів, спеціаліст поліграфолог має право зупинити та перенести психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа на будь-якому етапі його проведення.

У разі виявлення ознак умисної протидії проведенню дослідження спеціаліст-поліграфолог припиняє дослідження та доповідає начальнику відповідного структурного підрозділу Бюро.

Спеціаліст-поліграфолог повідомляє об'єкту дослідження про застереження, визначені Порядком щодо дотримання правил проведення дослідження, та дату наступного дослідження.

У разі повторного виявлення ознак протидії спеціаліст-поліграфолог повідомляє начальника відповідного структурного підрозділу Бюро про неможливість проведення дослідження для подальшої доповіді ініціатору та прийняття відповідного рішення.

Після завершення дослідження довідка передається для ознайомлення безпосередньо ініціатору з метою підготовки та ухвалення відповідного рішення з подальшим поверненням її до структурного підрозділу внутрішнього контролю Бюро, на який покладається проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа.

Необхідність проекту акта обґрунтовується таким.

Статтею 26 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» закріплено, що до вступу на службу до Державного бюро розслідувань працівники Державного бюро розслідувань проходять психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа.

При цьому частиною другою цієї ж статті Закону визначено, що результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа не є підставою для прийняття рішення про відмову особі у зайнятті посади, а використовуються під час проведення співбесіди з нею виключно як інформація ймовірного характеру, яка сприяє формуванню оцінки працівника.

Це положення стосується всіх осіб, які претендують на посади Державного бюро розслідувань.

Проте конкурсна комісія на сьогоднішній день не є ініціатором проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа, а тому не має можливості отримувати від спеціаліста поліграфа довідку про результати дослідження.

Також чинним Порядком проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа у Державному бюро розслідувань не врегульовано питання протидії, зокрема за допомогою лікарських засобів, проведенню психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа у Державному бюро розслідувань.

Раніше повідомлялося, що у  законопроекті про реформу СБУ закладена шалена сума видатків на забезпечення її діяльності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду