Депутати пропонують розширити коло осіб, які мають статус учасників бойових дій

18:32, 8 октября 2021
До парламенту внесено законопроект, яким розширено перелік учасників бойових дій.
Депутати пропонують розширити коло осіб, які мають статус учасників бойових дій
Джерело фото: ukrinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Цивільним медикам, які допомагали українським бійцям на Донбасі, пропонують надати статус учасників бойових дій. Про це йдеться у законопроекті «Слуг народу» № 6153  «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання статусу учасників бойових дій та соціальних гарантій медичним працівникам, які безпосередньо залучалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

У пояснювальній записці автори пишуть, що з 2016 року цивільні медики в районах проведення антитерористичної операції (АТО), а згодом операції об'єднаних сил (ООС) виконували завдання з надання медичної допомоги військовослужбовцям, працівникам правоохоронних органів та цивільному населенню, які проживають чи проходять військову службу в районах проведення зазначених операцій, при цьому статус учасників бойових дій не можуть отримати.

Законопроектом пропонується зазначити, що цивільні медичні працівники, залучені до проведення АТО/ООС, є категорією громадян, які мають право на надання їм статусу учасників бойових дій. Крім того, законопроект передбачає внесення відповідних змін до законів України, які регулюють надання соціальних пільг учасникам бойових дій, з метою узгодження їх положень з нормами статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Таким чином, у законопроекті прописано, що учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань, професіонали та фахівці згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників «Охорона здоров'я», затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, які брали безпосередню участь в забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, або у вжитті заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є клопотання про надання статусу медичного працівника, який безпосередньо залучався для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. До клопотання додаються документи, що підтверджують участь особи в АТО, або письмові свідчення не менш як трьох свідків, які спільно з такою особою брали участь в АТО та/або заходах із забезпечення національної безпеки і оборони.

Документами, що підтверджують участь особи в АТО,  є:

а) копія наказу (витягу з наказу) Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення особи до проведення антитерористичної операції;

б) копія наказу (витягу з наказу) Генерального штабу Збройних Сил України про залучення особи до забезпечення національної безпеки і оборони.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як будуть блокувати інтернет-магазини згідно з законопроектом про захист прав споживачів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде