Учасникам справ про адмінправопорушення дозволять брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції

08:35, 11 октября 2021
Законопроект передбачає, що учасники справи можуть брати участь у засіданнях по справах про адмінправопорушення в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.
Учасникам справ про адмінправопорушення дозволять брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації 6 жовтня рекомендував Верховній Раді підтримати законопроект № 5025 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

Проект було доопрацьовано у липні 2021 року.

Як зазначає автор законопроекту Сергій Гривко, «на даний час в Цивільному процесуальному кодексі, Кодексі адміністративного судочинства, Господарському процесуальному кодексі передбачено, що суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції. Під час дії карантину учасники справи також можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. При цьому  підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

Разом з тим, на сьогоднішній день учасники судових процесів в порядку, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення, такої можливості не мають».   

«Враховуючи зміни, що пропонуються даним законопроектом, сторона у справі матиме право направити до суду, що розглядає матеріали про адміністративне правопорушення, відповідну заяву про проведення судового засідання у режимі відеоконференції, наприклад у зв’язку з неможливістю прибуття сторони через відрядження чи за станом здоров’я тощо. Слід згадати банальну неможливість прибути у судове засідання з причини  віддаленості до районних/міськрайонних судів. Можливість брати участь в судовому засіданні за допомогою відеоконференції зменшить витрати на відрядження, а також надасть додаткові гарантії участі у розгляді справи. Крім того, таке нововведення буде вкрай корисним особам з вадами здоров’я, які просто фізично можуть не мати можливості користуватися послугами транспорту на великі відстані.

Новітні технології гарантують належне фіксування, зберігання, копіювання та використання інформації, яка відображає процес відеоконференції.

З урахуванням викладеного вище, відсутність на даний час можливості для учасників процесу згідно з КУпАП брати участь у справах у режимі відеоконференції по суті є недоліком правового регулювання (прогалиною у праві), що потребує виправлення, зокрема, з метою забезпечення виконання функцій держави у встановленому порядку, а також забезпеченням прав громадян», - пише Сергій Гривко

Загальна характеристика законопроекту

Проект Закону пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення  новими положеннями та надати право свідку, експерту, перекладачу брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду або поза межами приміщення суду за умови наявності у суду відповідної технічної можливості (крім випадків, коли явка певного учасника справи в судове засідання визнана судом або Кодексом обов’язковою).

Про бажання брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду або поза межами приміщення суду вказані учасники справи повинні будуть зазначити у відповідній заяві, яка подається суду не пізніше ніж за три дні до судового засідання. Копія заяви в той самий строк повинна надсилатися іншим учасникам справи.

Учасники справи матимуть можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи зможуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку, тощо буде нести учасник справи, який подав відповідну заяву.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва