Що може свідчити про наявність умислу на умисне вбивство з особливою жорстокістю: позиція ВС

16:30, 15 октября 2021
За словами захисника, подальша поведінка обвинуваченого свідчить про те, що він не мав наміру вбивати потерпілу, бо гасив на ній вогонь, унаслідок чого також отримав опіки рук.
Що може свідчити про наявність умислу на умисне вбивство з особливою жорстокістю: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про наявність умислу на умисне вбивство з особливою жорстокістю може свідчити спосіб вчинення злочину (умисний підпал потерпілого), засіб його вчинення (бензин), взаємовідносини між винуватим та потерпілим. Спроба винної особи загасити полум’я на тілі потерпілої не виключає умислу на умисне вбивство з особливою жорстокістю. До такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши справу № 703/1992/17.

Обставини справи

Обвинувачений, перебуваючи в будинку за місцем свого проживання, під час сварки зі своєю співмешканкою через ревнощі, з метою заподіяння смерті, облив її бензином та підпалив. Внаслідок цього жінка отримала тілесні ушкодження у вигляді опіків полум’ям  площею 80 % поверхні тіла, що ускладнилося опіковим шоком. Згідно з висновком судово-медичної експертизи, заподіяні потерпілій тілесні ушкодження належать за ознакою небезпеки для життя до тяжких і стали причиною її смерті.

За вироком Соснівського районного суду Черкас від 6 травня 2020 року обвинуваченого визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого п. 4 ч. 2 ст. 115 КК (умисне вбивство ), та призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років. Апеляційний суд вказане рішення залишив без зміни.

У касаційній скарзі захисник порушив питання про зміну вироку місцевого суду.

За словами захисника, умисел на умисне вбивство потерпілої не доведений, його подальша поведінка свідчить про те, що обвинувачений не мав наміру вбивати потерпілу, оскільки йому нічого не перешкоджало вчинити її вбивство, а навпаки гасив на ній вогонь, унаслідок чого також отримав опіки рук. У зв`язку з цим захисник вважає, що в діях засудженого відсутній умисел на умисне вбивство, мета і мотив цього злочину. При цьому вказував на однобічність та неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам. Зазначав, що загорання виникло внаслідок його необережного поводження з вогнем, а умислу на заподіяння смерті потерпілої не було.

Позиція ККС: залишено без зміни судові рішення попередніх інстанцій.

Колегія суддів ККС не погодилася з доводами захисника про те, що засуджений не мав умислу на вбивство потерпілої, у зв’язку з чим вважає, що його дії необхідно кваліфікувати за ч. 2 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого). Колегія суддів зазначає, що з юридичної точки зору для розмежування умисного вбивства (ч. 1 ст. 115 КК) від умисного заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, яке спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК) беруться до уваги докази щодо змісту та спрямованості умислу винного. Питання про умисел вирішується з урахуванням усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, зокрема, і його способу, знаряддя злочину, кількості, характеру та локалізації заподіяних тілесних ушкоджень та причин припинення посягання.

Як випливає з матеріалів справи, засуджений умисно облив потерпілу бензином і підпалив її, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння, в результаті цих дій настала її смерть. При цьому остання зазнала особливих страждань та відчувала нестерпний біль. Таким чином, про спрямованість умислу саме на умисне вбивство потерпілої з особливою жорстокістю свідчить, зокрема спосіб вчинення злочину – умисний підпал потерпілої, засіб його вчинення (бензин), взаємовідносини між засудженим та потерпілою. Спростовуючи твердження захисника про перекваліфікацію дій з п. 4 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) на ч. 2 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження), апеляційний суд зазначив, що намагання обвинуваченого допомогти потерпілій, а саме загасити полум’я, вказує на усвідомлення засудженим протиправності своїх дій та наслідків, які можуть настати у вигляді смерті потерпілої, однак не свідчать про його намір завдати потерпілій лише тяжких тілесних ушкоджень. Колегія суддів ККС погодилася з тим, що сам факт гасіння вогню на потерпілій не спростовує висновків про умисність дій на заподіяння смерті, вчинене з особливою жорстокістю, а тому не може бути підставою для перекваліфікації його дій на ч. 2 ст. 121 КК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду