Як центральний суд Києва опинився на грані колапсу та чи врятує суди «Електронний суд»

17:10, 18 октября 2021
Що зараз відбувається в Шевченківському районному суді Києва.
Як центральний суд Києва опинився на грані колапсу та чи врятує суди «Електронний суд»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Шевченківський районний суд міста Києва восени 2021 року опинився у надзвичайно важкому стані. Працівники апарату суду поступово звільняються через низьку заробітну плату, суддів з повноваженнями фізично не вистачає для розгляду тисяч справ, до того ж у суду знов відсутня можливість відправлення кореспонденції для повідомлення учасників судових проваджень.

Обсяг справ, які перебувають на розгляді у суддів Шевченківського суду вражає: у 2021 році на розгляді суду знаходилось або знаходиться на розгляді прямо зараз близько 50 тис. справ. 

Одна з ключових проблем, з якою у 2021 році зіткнувся Шевченківський суд, полягає у тому, що суд фактично перестав бути своєрідним центром підготовки молодих юристів. Якщо раніше було достатньо бажаючих працювати в апараті суду заради отримання практичного досвіду, то в останні роки ситуація кардинально змінилась. Молоді юристи або студенти юридичних факультетів та коледжів вже не прагнуть йти працювати в суд. Головні причини – багато роботи за низька заробітна плата.

Наприклад, секретар судового засідання може розраховувати лише на оклад у розмірі 4 400 грн. Разом з преміями, секретар судового засідання або головний спеціаліст суду можуть розраховувати лише на 7,5-8,5 тисяч гривень, чого вочевидь замало.

У підсумку, тільки влітку та восени Шевченківський суд втратив майже 20 працівників свого апарату, значна частина з яких – секретарі судового засідання. За наявними підрахунками, для того щоб працівники апарату мали бажання надовго затримуватись у суді, їх посадовий оклад повинен становити не менше як 20 тисяч гривень.

Втім, лише кадровим дефіцитом проблеми Шевченківського суду не обмежуються.

Незважаючи на те, що будівля суду була передана суду лише 2017 року, в суді вже потрібно робити капітальний ремонт даху. Не у всіх приміщеннях суду є опалення, а підвал суду час від часу підтоплює через погані комунікації. На капітальні видатки а ні в суду, а ні в територіальному управлінні судової адміністрації грошей в цьому році немає.

Окремим питанням є запровадження «електронного суду», який ніби повинен полегшити роботу як учасників процесу, так і суддів і апарату суду. Але поки що все зводиться переважно до отримання документів через електронний кабінет з подальшою їх роздруківкою та підшиванням у справу.

Як з усіма викликами впорається Шевченківський районний суд, поки що не дуже зрозуміло, тим більше, що у грудні закінчуються контракти у працівників апарату, які під час карантину прийшли працювати в суд без конкурсів. Можливо, лише ентузіазм працівників апарату та негайне втручання держави зможуть врятувати один з центральних судів столиці від колапсу.

Детальніше дивіться в сюжеті Право ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси