Третьякова пропонує спростити процедуру відсторонення від посади голови парламенту

13:12, 19 октября 2021
Галина Третьякова внесла до парламенту законопроект, який регулює особливості відсторонення від посади голови Верховної Ради.
Третьякова пропонує спростити процедуру відсторонення від посади голови парламенту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьяков пропонує змінити умови відсторонення від посади та висловлення недовіри голові Верховної Ради, зокрема при наявності підписів половини голів комітетів. Про це йдеться у законопроекті № 6181 про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо відсторонення Голови Верховної Ради України від виконання повноважень та оголошення йому недовіри, який вона внесла до парламенту.

У пояснювальній записці Третьякова пише, що метою законопроекту є законодавче врегулювання питання щодо відкликання голови Верховної Ради через висловлення недовіри йому парламентом, яке відповідає вимогам щодо правової визначеності.

«Вбачається за можливе досягнення зазначеної мети через внесення відповідних доповнень до частини першої статті 76 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» та впровадження відповідальності Голови Верховної Ради України за порушення Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», - зазначає автор.

Отже, голову парламенту зможуть відкликати у зв'язку з оголошенням йому недовіри, внесеною в паперовій формі не менш як однією третиною народних депутатів від конституційного складу, або не менш як половиною голів комітетів шляхом зібрання їх підписів, або у разі відсторонення від виконання повноважень два чи більше рази протягом однієї чергової сесії (на даний час в законі фігурувала цифра три).

Окремо Третьякова прописала статтю 76-1 «Відповідальність Голови Верховної Ради»:

У разі порушення спікером вимог Регламенту народний депутат має право невідкладно звернутися до Голови Верховної Ради із зауваженням про допущені ним порушення для негайного їх усунення.

У разі грубого або систематичного порушення Регламенту Головою за пропозицією, внесеною в паперовій формі на пленарному засіданні не менш як однією третиною народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, або не менш як половиною голів комітетів шляхом зібрання їх підписів, або комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, після скороченого обговорення Верховна Рада може прийняти рішення про відсторонення Голови від виконання повноважень на строк до двох календарних днів більшістю голосів народних депутатів.

Пропонується, аби обговорення та голосування пропозиції про відсторонення Голови проводилося відразу після її внесення.

У разі відсторонень голови від виконання повноважень, визначених два чи більше разів протягом однієї чергової сесії Верховної Ради, за висновком комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, парламент може розглянути питання про відкликання його з посади.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді