Станіслав Кравченко розповів, чи визнається скріншот допустимим доказом

11:50, 27 октября 2021
Голова ККС ВС Станіслав Кравченко: КПК не передбачає питання оцінки допустимості скріншоту як доказу, з огляду на що вони вирішуються у процесуальний спосіб на підставі ст. 99 КПК.
Станіслав Кравченко розповів, чи визнається скріншот допустимим доказом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Питання оцінки допустимості скріншотів як доказу у судовій практиці на сьогоднішній день залишається спірним і потребує  додаткового врегулювання. На цьому наголосив під час заходу «Проблемні питання допустимості електронних доказів на досудовому слідстві та судовому розгляді» Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Так, під час свого виступу Станіслав Кравченко зазначив, що  КПК не передбачає питання оцінки допустимості скріншоту як доказу, з огляду на що вони вирішуються у процесуальний спосіб на підставі ст. 99 КПК.

Також Станіслав Кравченко акцентував увагу на тому, чи є скріншот копією документа або ж його відображенням в електронній або в паперовій формі.

«З огляду на недостатність нормативно правового регулювання в практиці судів першої інстанції немає єдності щодо оцінки скріншотів як доказу незалежно від того, чи є скріншот окремим файлом на електронному носії, чи роздруківкою з монітору у паперовій формі. У низці випадків суди визнавали допустимим доказом скріншнот листування, зміст яких узгоджувався з іншими доказами.

У КПК термін «відображення» вживається з ч.3 ст.93 КПК виключно в тому сенсі, що оригіналом електронного документа є його відображення. Відповідно до статті 5 Закону України «Про електронні документи та документообіг» візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною», – повідомив Голова ККС ВС.

Станіслав Кравченко наголосив: з цього випливає, що скріншот є відображенням електронного документа незалежно від електронної чи паперової форми.

«Проте скріншот може відображати не лише електронний документ у розумінні статті 5 Закону України «Про електронні документи та документообіг», а й окремі кадри відеозаписів, фрагменти контенту, вебсайтів, сторонок соціальних мереж, порядок виготовлення копій яких, як і їх засвідчення не регламентовано законом», – зазначив Станіслав Кравченко.

Голова ККС ВС акцентував увагу на тому, що питання оцінки допустимості скріншотів як доказу у судовій практиці на сьогоднішній день залишається спірним і потребує  додаткового врегулювання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду