Півмільйона штрафу: як будуть карати бізнес за неподання звітності в електронній формі

14:59, 28 октября 2021
Податковий контроль по-новому: 600 тисяч гривень штрафу за неподання платниками податків бухгалтерської та фінансової інформації в електронній формі
Півмільйона штрафу: як будуть карати бізнес за неподання звітності в електронній формі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Кабмін затвердив законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)».

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття законопроекту є забезпечення податковими органами покращення закріплених функціональних обов’язків у частині здійснення податкового контролю.

Зокрема, документом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України в частині обов’язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Зокрема, законопроектом зазначається, що стандартний аудиторський файл SAF-T – це стандартизований формат надання платниками податків бухгалтерської та фінансової інформації в електронній формі до податкових органів, що містить експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік.

Крім того, документом запроваджується нова стаття 119-2.1 «Порушення платником податків порядку подання стандартного аудиторського файлу SAF-T.

Так, зазначається, що неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі стандартного аудиторського файлу SAF-T тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для великих платників податків. Тут варто зазначити, що наразі місячна мінімальна заробітна плата становить 6000 гривень.

10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для платників податків, визначених статтею 180 цього Кодексу, крім самозайнятих осіб, зазначених у підпункті 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу.

Також зазначимо, що у разі неподання стандартного аудиторського файлу SAF-T, не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками контролюючий орган після камеральної перевірки направляє платнику податків відповідне повідомлення.

Якщо платник податків подає, здійснює виправлення у раніше поданому стандартному аудиторському файлі SAF-T протягом 30 календарних днів з дати отримання відповідного повідомлення контролюючого органу, то штрафні санкції не застосовуються.

У разі, якщо платник податків не подає або не здійснює виправлення у раніше поданому стандартному аудиторському файлі SAF-T, це тягне накладення штрафу, передбаченому абзацами другим і третім пункту 1192.1 цієї статті.

Варто також відзначити, що у перехідних положеннях зазначається, що  з 1 січня 2025 року великі платники податків зобов’язані подавати стандартний аудиторський файл  SAF-T протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.

3 1 січня 2027 року обов’язок щодо виконання вимог абзацу першого цього пункту виникає у платників податків визначених статтею 180 цього Кодексу.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду