Чи є доказами про набуття права власності на частину будинку надані особою товарні чеки на придбання матеріалів, меблів та техніки: позиція ВС

08:40, 2 ноября 2021
Позивач просила визнати за нею право власності на частину домоволодіння, оскільки, за її словами, збудувала будинок за власні кошти.
Чи є доказами про набуття права власності на частину будинку надані особою товарні чеки на придбання матеріалів, меблів та техніки: позиція ВС
Джерело фото: sumypost.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Надані особою товарні чеки на придбання матеріалів, меблів та техніки можуть бути предметом доказування у справі про відшкодування вартості будівельних матеріалів або поділ майна подружжя, але не є належними доказами про набуття нею права власності на частину будинку. До такого висновку дійшов  Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши у порядку письмового провадження справу №205/8312/17 за позовом особи до трьох осіб про визнання права власності.

Обставини справи

У грудні 2017 року позивач звернулася до суду з позовом до трьох осіб про визнання права власності.

Позовні вимоги мотивувала тим, що вона за особисті кошти побудувала будинок загальною площею 115,4 кв. м, житловою площею 51,0 кв. м. Оскільки вказаний будинок побудовано на земельній ділянці, що належить матері колишнього чоловіка позивача, будинок був зареєстрований за жінкою, яка обіцяла заповісти вказаний будинок онукам (дітям позивача від шлюбу з сином жінки). Про те, що вона не має наміру складати заповіт на онуків, позивачу стало відомо з позовної заяви про виселення та зняття з реєстраційного обліку.

На підставі викладеного просила суд визнати за нею право власності на частину домоволодіння, поділити вказане домоволодіння та виділити їй в натурі будинок.

Рішенням Ленінського районного суду міста Дніпропетровська від 21 жовтня 2019 року, яке залишено без змін постановою Дніпровського апеляційного суду від 23 січня 2020 року, у задоволенні позову відмовлено.

Рішення місцевого суду, з яким погодився суд апеляційної інстанції, мотивовано тим, що позивачем не було доведено та не надано належних доказів, які б свідчили про те, що саме нею та за особисті кошти було здійснено будівництво.

Верховний Суд залишив без змін судові рішення з огляду на таке. У справі, яка переглядалася, позивач зазначала, що вона побудувала будинок за особисті кошти, на підтвердження цих обставин надала суду товарні чеки. Проте позивач не надала суду доказів на підтвердження того, що саме вона та за особисті кошти здійснила будівництво цього житлового будинку. Надані товарні чеки на придбання матеріалів, меблів та техніки можуть бути предметом доказування у справі про відшкодування вартості будівельних матеріалів або поділ майна подружжя, але не свідчать про набуття позивачем права власності на частину будинку. Крім того, суди першої та апеляційної інстанцій встановили, що після введення об’єкта в експлуатацію здійснена державна реєстрація на ім`я матері колишнього чоловіка, цей юридичний факт сторони не оспорювали, а отже, і набуття права власності на спірний будинок з господарськими спорудами відповідачем вважається правомірним. Відповідно до частини першої статті 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Мати колишнього чоловіка, як власник будинку з господарськими спорудами та земельної ділянки, не надавала згоду позивачу на будівництво. Ураховуючи це, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованих висновків про те, що позовні вимоги недоведені та задоволенню не підлягають.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва